Naučite da otkrijete lažova uz 7 trikova

Možda mislte da osmehom možete sakriti prava osećanja, ali se varate. Izraz lica će pokazati šta lažov zaista misli, hteo to on ili ne. Eksperti savetuju da obratite pažnju na teško uočljive mikro izraze. Možete prepoznati lažova i po crvenim obrazima, jer ih izaziva anksioznost. Takođe, drugi pokazetelji su široke nozdrve, grickanje usne, duboko disanje, kao i brzo treptanje.

Kada prostudirate lice, obratite pažnju na položaj tela. Celo telo deluje jedinstveno kada lažemo, pa su pokreti, izrazi lica, glas i govor usaglašeni prilikom laganja. Lažov će prekrstiti ruke ili noge ili će smanjiti pokrete kako se ne bi odao. Takođe, lažovi često stavljaju ruke iza leđa kada lažu.

Osmehom pokušavaju da prikriju prava osećanja. Obratite pažnju kako se smeju, kao i na ostale pokrete lica. Moćićete da uočite osećanja koje pokušavaju da sakriju, poput straha, besa ili gađenja. Pravi osmeh povezuje i oči i usne.

Iako su promene u glasu najveći pokazatelji laganja, eksperi kažu da treba da obratimo pažnju i na brzinu izlaganja, kao i na disanje osobe koja laže. Ako osoba usporava ili ubrzava svoje izlaganje, postoje velike šanse da vam ne govori istinu.

Lažovi izbegavaju da koriste isključive reči poput "ali", "niti", "osim" i "dok", jer imaju problem sa kompleksnim procesom razmišljanja. Takođe retko koriste reči "ja", "meni" ili "moje", jer pokušavaju da se distanciraju od svojih lažnih priča. Lažovi će koristiti reči koje nemaju lično značanje.

Eksperti smatraju da promena uobičajenog ponašanja pokazuje da nešto nije u redu sa pričom koju vam osoba servira. Treba da obratite pažnju na brzinu izlaganja, ton glasa, držanje i gestikulaciju.

Normalno je da osoba pogleda u stranu kada se suočava sa teškim pitanjem. Međutim, kada skreće pogled nakon jednostavnog i lakog pitanja, treba da posumnjate da vam neće dati iskren odgovor.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još