Prihod Tigra 2,3 milijarde dinara

To je za 21 posto manji učinak u poređenju sa istim periodom prošle godine, ali je poslovni dobitak uvećan skoro tri puta u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi preko 90 miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju te kompanije, dostavljenom Tanjugu, ključno obeležje ovog perioda, prema oceni Nadzornog odbora, i dalje su veoma teški uslovi poslovanja, uz evidentan rast industrijskih i komercijalnih aktivnosti od početka drugog i tokom trećeg tromesečja, a posle niskog obima poslovanja na početku 2013.

"Iako je u trećem kvartalu poslovni rezultat pozitivan, ukupni gubitak u periodu januar-septembar, na konsolidovanom nivou iznosi 730 miliona dinara, dok je poslovni gubitak 319 miliona dinara", navode u kompaniji Tigar.

U periodu januar-septembar, prihodi od prodaje robe, proizvoda i usluga na konsolidovanom nivou iznosili su 2,3 milijarde dinara, što je 21 odsto niže u odnosu na prvih devet meseci 2012. godine, a od prodaje Tigrovih proizvoda ostvareni su prihodi od 1,4 milijarde dinara, od čega je u izvozu realizovano više od 70 odsto.

Najznačajnija izvozna tržišta za Tigrove proizvode i tokom prva tri kvartala ove godine bile su zemlje Evropske unije, gde je plasirano 84 odsto, dok je u regionu Balkana prodato 12 odsto ukupnog izvoza Tigra, kažu u toj kompaniji.

"Najzastupljeniji program u izvozu i tokom prva tri tromesečja bila je gumena obuća, čije učešće u ukupnom plasmanu na inostrana tržišta, u trećem kvartalu, dostiže 90 odsto. U okviru ovog programa, posle višemesečnog zastoja, u trećem tromesečju ponovo su realizovane isporuke na kanadsko tržište",
navodi se u saopštenju kompanije Tigar, koje je dostavljeno Tanjugu.

Proteklih dana oglasio se i sindikat ove kompanije koji je apelovao na Vladu Srbije da realizuje već odobrene bankarske garancije na iznos od 20 miliona evra, čime bi se omogućila normalizacija poslovanja i rasterećenje kompanije od dugova ka komercijalnim bankama.


B92

Pogledajte još