Filipini: Više od 5.200 poginulih u tajfunu

Sekretar za unutrašnje poslove Mar Rohas rekao je da je jedan broj tih ljudi poginuo u oblasti Istočni Visajas, a šef civilne odbrane Eduardo del Rosario izjavio je da su ostale poginule u drugim delovima centralnih i južnih Filipina, preneo je danas AP.

Oblasti su pre dve sedmice bile zahvaćene jakim vetrovima i olujnim naletima jačine cunamija nastalim iz tajfuna "Hajan".

Rohas je rekao da se situacija sada stabilizuje.

Kina je pre nekoliko dana saopštila da šalje najmoderniju ploveću bolnicu kao pomoć Filipinima, nakon što je zvanični Peking bio izložen domaćoj i medjunarodnoj kritici zbog oskudne i prespore pomoći kao odgovor na jedan od najrazornijih tajfuna u istoriji.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da će na Filipine poslati 14.000 tona težak brod "Mirovna arka", dok je kineska državna televizija izvestila da je u tu zemlju stigla prva pošiljka pomoći koju je poslao Peking, preneo je Rojters.

Nije poznato gde će "Arka" biti stacionirana, niti kad će tačno stići, ali je portparol kineskog Ministarstva Hong Lei najavio da će ta ploveća bolnica isploviti što je pre moguće.

"Kina je uvek bila zabrinuta zbog strašnih posledica tajfuna na Filipinima. U želji da pomognemo umirućima i izlečimo povredjene, takodje planiramo da na područje pogodjeno tom katastrofom pošaljemo spasilačke timove", rekao je Hong.

Tokom poslednjih meseci su porasle tenzije izmedju Kine i Filipina zbog spora oko ostrva u Južnom kineskom moru.

Zvanični Peking je nakon tajfuna prvo najavio da će Filipinima poslati pomoć od 200.000 dolara, ali je zatim taj iznos povećao za 1,6 miliona dolara.

Izvor: Blic

Pogledajte još