U Letoniji trodnevna žalost, bilans nastradalih 52

Jučerašnji bilans od 51 žrtve nesreće jutros se povećao pošto je izvučeno još jedno beživotno telo, javio je AFP, ističući da su sve manje nade da će iko biti pronadjen živ.

Direktorka Inspektorata za zaštitu dece Lajla Rijeksta-Rijekstina rekla je za Letonski radio da je u tragediji od četvrtka 16 dece izgubilo jednog roditelja, a jedno dete oba roditelja.

Prema podacima spasilačkih ekipa, 40 ljudi je prezivelo nesreću, a strahuje se da je i dalje zatrpano još na desetine ljudi.

U međuvremenu, vlasti istražuju uzrok najveće nesreće u Letoniji od sticanja nezavisnosti 1991. godine, a spekuliše se da se tragedija dogodila zbog izgradnje bašte na krovu i nepoštovanja gradjevinskih propisa.

Na hiljade sveća i buketa cveća postavljeno je uz ogradu podignutu oko mesta nesreće, gde pristiže veliki broj ožalošćenih, dok su na kuće i zgrade postavljene zastave sa crnom trakom.

U ambasadama Letonije širom sveta otvorene su knjige žalosti, a svetski lideri upućuju izraze saučešća.

Vebsajt državne vatrogasne i spasilačke službe (VUGD) odao je počast trojici vatrogasaca koji su takodje nastradali.

Fond, osnovan za žrtve nesreće, do sada je prikupio 120.000 evra iz javnih donacija, a centralna vlada i gradsko veće obećali su odštetu.

Deo krova supermarketa "Maksima" srušio se oko 18 sati u četvrtak, a prilikom rušenja drugog dela krova koje je usledilo zatrpani su spasioci koji su već bili ušli u zgradu.

Izvor: Blic

Pogledajte još