Vitaminska bomba: Pet namirnica za savršeni šejk

Postoje namirnice koje redovno kupujemo i često imamo u kući, a koje su dovoljne da obezbede dovoljne količine energije. Uz to, one su i ukusne, pa ne morate da se ježite i stresate prilikom ispijanja, a uvek je lepše ako su i rezultat i put do rezultati prijatni.

Možete ih kombinovati po želji i upotrebljavati i druge namirnice.

BANANE
Šejk od banana u principu uopšte nije ovaj napitak. Zamrznute ili ne, banane u šejku imaju kremastu teksturu. Ipak, njihovo dejstvo je blagotvorno po zdravlje – bogate su kalijumom, vlaknima i vitaminom B6, koji je važan za moždane funkcije i održavanje imunog sistema.

MALINE
Ovo voće sadrži niži procenat šećera – oko 5 grama šećera u 220 grama malina! Njujorška lekarka dr Tanja Zakerbot otkriva da one sadrže dosta kalijuma, vitamina C i antioksidanata koji deluju preventivno protiv raka. Zato bi trebalo kombinovati maline s nekon namirnicom bogatom proteinima, a uz formiranje mišića – dobićete sveukupno zdraviji organizam.

SPIRULINA
Ona spada u superhranum, odnosno u namirnice koje sadrže fitonutrijente. Moguće je da vam zvuči nepoznato, ali spirulinu, slatkovodnu algu, vredi upoznati. Ona, naime, sadrži: proteine, Omega-3 masne kiseline, vitamine B-kompleksa, cink, gvožđe, beta-karoten itd.

"Spirulina i u šejku ostaje zelene boje zbog svojih mikrocistina, koji apsorbuju teške metale iz vode u kojoj spirulina živi. Ipak, zbog toksičnih mikrocistina ne treba brinuti ukoliok spirulinu kupujete od proverenih proizvođača", ističe Zakerbotova.

SPANAĆ
Tzv. zeleni šejkovi su među najkorišćenijima, i to s razlogom – namirnice koje boje šejk u zeleno brzo i lako unose u organizam hranljive materije. Spanać se ističe među ovim namirnicama zbog svojih zdravih sastojaka, a pre svega – luteina, koji utiče na vid. "Takođe, spanać pruža gotovo 200 procenata preporučene dnevne količine vitamina K, što je od vitalne važnosti za zdravlje kostiju", kaže dr Zakerbrot.

Pri tome, tu je i velika koncentracija gvožđa u ovom „zelenišu“. Ukoliko ste odlučili da smanjite unos mesnih prerađevina, spanać je idealna alternativa ako želite da konzumirate namirnicu s više gvožđa.

CIMET

Pri razgovoru o savršenom šejku, svi pominju glavne sastojke, a malo ko se seti moćnih začina kao što je cimet. Ovaj začin je sladak, prilagodljiv i njegov ukus može se uklopiti u bilo kojoj mešavini. "Brojna istraživanja pokazala su da cimet reguliše nivo šećera u krvi, što ga čini odličnim izborom za dijabetičarei, uopšte, sve koji pate od hipoglikemije. Takođe, smanjuje i nivo holesterola. Ako želite da zasladite svoj šejk, dodajte mu jednu do dve kašičice cimeta kako biste dobili sladak ukus bez upotrebe šećera." kaže Zakerbrotova.

Izvor: menshealth.rs

Pogledajte još