SAD ponudile da neutrališu sirijsko hemijsko oružje

Ova organizacija sa sedištem u Hagu navela je da će se sirijsko hemijsko oružje uništiti na američkom brodu na moru procesom hidrolize, ističući da se plovilo sada prilagođava toj nameni.

"SAD su ponudile da pruže tehnologiju, punu operativnu podršku i finansije kako bi neutralisale sirijski hemijski arsenal", navela je Organizacija u saopštenju, javile su agencije.

Proces će se obaviti najverovatnije na brodu u Sredozemnom moru, a trebalo bi da se uz pomoć Sirije okonča do kraja godine.

Američka agencija AP je pre dva dana javila, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike da je Vašington ponudio da uništi deo sirijskog hemijskog oružja u međunarodnim vodama na brodu dugom 213 metara u vlasništvu vlade SAD.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja, u sklopu plana da potpuno neutrališe sirijsko hemijsko oružje do sredine 2014. godine, takođe želi da privatne kompanije unište skoro 800 tona hemikalija, od kojih su većina industrijske supstance koje se redovno uništavaju u civilnim postrojenjima širom sveta.

U saopštenju iz Haga se navodi da je za taj deo procesa do sada interesovanje izrazilo 35 kompanija.

Izvor: B92

Pogledajte još