Vreme ističe: Još danas šansa za reprogram duga

Zvanični rok za reprogram je istekao juče, ali je EPS zbog velikih gužvi na šalterima elektrodistribucije omogućio potrošačima da do kraja dana podnesu zahteve za reprogram duga i tokom naredne sedmice biće pozivani da potpišu ugovor o reprogramu.

Oni koji do 20 sati ne budu podneli zahteve za reprogram neće moći da iskoriste tu pogodnost, ističu u EPS - u.

Potparol Elektrodistribucije Beograd (EDB) Sandra Alagić izjavila je Tanjugu da je zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu oko 43.500 potrošača ugovorilo reprogram, od toga 42.000 potrošača iz kategorije domaćinstava i 1.502 iz kategorije privrede.

"Interesantan je podatak da je 60 odsto ukupnog broja potrošača uplatilo svoj dug u celosti i tako su dobili otpis od 40 odsto", navela je Alagićeva.

Šalteri će, prema njenim rečima, raditi danas do 20 sati, pa će svi koji nisu stigli moći da podnesu zahtev za ugovor o reprogramu i tako konačno završe sa svojim dugovanjima.

Alagićeva je rekla da se na šalterima brzo radi, ali da je gužva nastala jer je samo u poslednjih pet dana oko 10.000 potrošača u Beogradu ugovorilo reprogram.

Sa druge strane, tokom celog leta za reprogram se nije javilo 20.000 potrošača, dodala je ona.

"Situacija nije strašna i mislim da će svi završiti i da će na kraju biti zadovoljni i EPS i potrošači", istakla je Alagićeva.

Ona je rekla da EPS izlazi u susret starim, bolesnim i nepokretnim osobama, kao i trudnicama jer oni zbog zdravstvenih razloga ne mogu da čekaju u redu. Od njih se uzimaju zahtevi i biće pozivani na potpisivanje ugovora o reprogramu, dodala je Alegićeva.

Pojedini građani su rekli Tanjugu da već dva dana čekaju da podnesu zahtev, ali i da je EPS "ispao fer" i omogućio im reprogram duga. Na pitanje zašto su čekali poslednji dan, uglavnom kažu da su odlagali isplatu duga zbog nedostatka novca.

Iz EPS-a su ranije poručili da će dužnici koji
ne sklope sporazum o otplati duga na rate već u decembru ući u proces prinudne naplate, a ako to ne bude moguće, uslediće tužbe i sudski postupci.

Izvor: b92

Pogledajte još