Sjajni saveti kako se ugrejati i ostati zdrav

Donosimo vam nekoliko saveta stručnjaka kako da se zagrejemo i izbegnemo viruse i prehlade kad dođu još hladniji dani.

Ne preterujte sa grejanjem

Čuvajte se temperaturnih šokova. Nije dobro da preterano grejete kuću ili stan, a posle toga izađete napolje. Temperatura u kući bi trebalo da bude između 18 i 20 stepeni.

Konzumirajte kafu i čaj bez kofeina

Mnogi greše jer misle da će ih zagrejati topla kafa s kofeinom. Međutim, upravo kofein utiče na naše telo da počne da gubi toplotu, pa nam postaje hladno. Zato je zimi bolje piti kafu i čaj bez kofeina, prenosi Dejli Mejl. Lekari preporučuju da se piju biljni čajevi i čaj od đumbira, jer će vas oni zagrejati.

Ne stavljajte ruke u džepove

Kada nam je hladno a hodamo, instinktivno stavljamo ruke u džepove. Umesto toga, bolje je da ruke izvadimo iz džepova i pomeramo ih. Na taj način će mišići početi da rade i da pomognu da se podigne temperatura tela.

Jedite mnogo proteina

Proteini podižu temperaturu tela mnogo više od masti i šećera, tvrde lekari. Telo zapravo mora da uloži veći napor da bi apsorbovalo proteine nego masti i ugljene hidrate, što pomaže da nam bude toplije. Zato je odlično da vam proteini budu na meniju tokom zime.

Dobro pokrijte glavu

Čak 30 odsto toplote toplote gubimo kroz glavu, kažu lekari. Kada kupujete kapu, gledahte da ti bude ona koja će pokreti uši, jer se kroz njih toplota vrlo lako gubi. Bilo bi dobro da na glavu stavite kapu koja neće propuštati vazduh. Takve su na primer kape od prirodne vune, kakve prave naše bake. One vunene koje ćete naći u buticima nećemnogo pomoći.

Radite jednostavne vežbe

Pokušajte da radite jednostavne vežbe kada izađete iz kreveta, kako biste se zahrejali. Pomerajte nožne prste gore-dole i kružite zglobovima. Onda još malo razdrmajte ostale delove tela da biste pomobljšali cirkulaciju i zagrejali se.

Zagrejte papuče na radijatoru

Stopala je malo teže zagrejati od drugih delova tela jer hladno vreme utiče na to da se smanji dotok krvi u stopala, da bi više krvi bilo usmereno ka vitalnim organinima. Zato bi dobro bilo da pokušate na drugi način da zagrejete stopala, a jedan od njih je da na stopala navučete tople papuče koje ste prethodno zagrejali na radijatoru.

Pazite da se stomak ne smrzava

Morate posebnu pažnju obratiti na stomak. Dobro ga prekrijte da biste održali temperturu. Nemojte dozvoliti da bude golišav.

Setite se boljih dana

Čak i razmišljanje o prošlosti može da vas ugreje. Naravno, biće vam toplije ako razmišljate o lepim stvarima. Setite se sjajnog događaja iz prošlosti i primetićete kako vam se temperatura tela menja i kako vam postaje toplije.

Nemojte zimu provoditi sami

Nikako nemojte sedeti sami kod kuće zimi. Probajte da se zagrejete u društvu. Ako nemate drugu polovinu, izađite sa prijateljima i družite se. Biće vam toplije.


Ženski kutak

Pogledajte još