Zašto predugo čekamo pre nego što izgovorimo sudbonosno "da"

Iako mnogo ozbiljnih veza završi brakom, mnogo se i raspadne nakon ulaganja brojnih godina u vezu koja očigledno, nije vodila nikuda. Upravo sve navedeno nas dovodi do važnog pitanja - ako je brak s vašim partnerom vidite kao svoju budućnost, da li je jako duga veza dobra ideja, ili samo gubitak vremena?

Zašto čekamo?
Nedavna studija sprovedena u Vašingtonu pokazala je da je generacija koja je odrasla u 21. veku najedukovanija od svih dosadašnjih generacija. Nakon dugog perioda obrazovanja, jasno je da želimo nešto i da napravimo sa svojim obrazovanjem pre nego što uplovimo u bračnu luku, zaglavimo s kreditima, dobijemo decu...

Upravo zbog truda i vremena koje smo uložili u svoje obrazovanje, biramo karijeru nauštrb mirnog porodičnog života za koji smatramo da imamo vremena. Danas, mnogi parovi koji su u ozbiljnim vezama, žive zajedno i pre venčanja pa se njihov život i ne razlikuje od života kakav bi izgledao da su u braku.

Jedina stvar koja parove pogura u smeru sklapanja braka je tradicionalno uverenje da deca dolaze na red nakon sklapanja braka.

U čemu je suština?

Možda vi ne vidite ništa loše u dugom trajanju vaše veze, posebno ako ste sigurni da će vam sadašnji partner jednoga dana postati suprug, ali kako možete biti sigurni da vaš partner deli vaše želje?

Kako biste odagnali sve sumnje, nužno je da o takvim stvarima razgovarate. Čak i ako ne želite da uletete u brak tako skoro. Možda se vaš partner protivi instituciji braka ili želi da provede život samo sa partnerkom, bez dece.

Ako ne razgovarate s partnerom o ovakvim pitanjima, ne možete nikako biti sigurni da vaša veza ne ide prema kraju. Osim što je poželjno da redovno raspravljate o ovim temama kako biste bili sigurni da i dalje oboje želite isto, stručnjaci savetuju kako je bolje izbegavati donošenje zajedničkih velikih odluka ako niste rapravili pitanje sklapanja braka.

Ako niste sigurni kako će vaša veza završiti, nemojte uletati u zajedničku kupovinu nekretnine, otvaranje štednje ili slične poduhvate.

Kakva god vaša veza bila, bitno je da jedno imate na umu - koliko god bilo teško prekinuti ozbiljnu vezu, ako ste sigurni da se vi i vaš partner oko nekih pitanja nikada nećete složiti, bolje je da vezu prekinete sada nego nekoliko godina kasnije.

Izvor: 24sata

Pogledajte još