Berluskoni: Ako me uhapse, izbiće revolucija

Berluskoniju (77) je oduzeto mesto u Senatu nakon što je osuđen za utaju poreza na četiri godine zatvora, a ta kazna je preinačena u jednogodišnju, koju će medijski magnat, verovatno, morati da izdržava obavljajući društveno-koristan rad, preneo je Rojters.

U intervju za francuski radio "Erop 1E, upitan da li se boji da će biti uhapšen, on je odgovorio: "Ne, siguran sam da oni to ne mogu (da urade), inače će u Italiji izbiti revolucija".

Berluskoni je izneo ovaj komentar usred haotične nedelje protesta i blokada puteva širom Italije koje je organizovao pokret na čelu sa poljoprivrednicima i vozačima kamiona.

Ovaj pokret, koji okuplja labavo povezane različite grupe nezadovoljnih, gnevan je zbog toga što politička klasa ne rešava teške ekonomske probleme zemlje, zbog kojih je ekonomija slabija nego pre 10 godina, a oko 40 odsto mladih je nezaposleno.

Berluskoni, političar i milijarder koji je dominirao italijanskom politikom tokom dve decenije, a sada je ponižen izbacivanjem iz Senata, jasno je stavio do znanja da će upotrebiti sva sredstva kako bi destabilizovao koalicionu vladu premijera Enrika Lete.

Berluskoni je pokušao da obori vladu pre nego što je glasanjem izbačen iz parlamenta, ali je, umesto toga, podelio svoju sopstvenu stranku, pošto su disidenti podržali Letu u očuvanju političke stabilnosti.

Leta je juče obećao da će Italiju izvesti iz "haosa", pre nego što je donji dom parlamenta izglasao poverenje njegovoj vladi, i bez Berluskonijeve podrške.

Pošto je ostao bez poslaničkog imuniteta, sada je veća mogućnost da bivši premijer bude osuđen i u drugim krivičnim procesima u kojima je optužen za prestupe koji uključuju političko podmićivanje.
Berluskoni je, takođe, uložio žalbu na presudu kojom je osuđen za zloupotrebu službenog položaja i plaćanje za seks sa maloletkinjom.

On tvrdi da su italijanske sudije politički pristrasne i nastrojene protiv njega, da su izvele "državni udar" i promenile stav naroda time što su ga osudile za utaju poreza.


B92

Foto: Alessandra Tarantino / Beta-AP

Pogledajte još