Počinje rušenje Generalštaba

Biće porušen samo ulaz u zgradu B u Ulici kneza Miloša, ističu u Ministarstvu.

Desetak radnika Vojnograđevinske ustanove Beograd privode kraju pripremne radove. Razloga za zabrinutost građana zbog rušenja nema jer neće biti miniranja, a ekipe pirotehničara sve vreme će ići korak uz korak sa radnicima.

U toku je postavljanje zaštitnih ograda i skela, a raščišćeno je i rastinje da bi bio obezbeđen nesmetan prilaz radnicima i velikim mašinama. Centralne zgrade Generalštaba neće biti srušene, već ulaz u zgradu B.

Major Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane, obišao je juče gradilište sa reporterima "Blica" i objasnio da nema mogućnosti za obnovu zgrade koja će biti srušena.

"Prema elaboratima stručnih službi, čak i ako bi bila doneta odluka da se saniraju zgrade A i B Generalštaba, ovaj ulaz bi svakako morao da se sruši jer je zaista oštećen. Prema našim informacijama, tokom bombardovanja je uništen sa dve granate. U takvom je stanju da ga je nemoguće očistiti i nešto graditi na postojećim osnovama"
, kaže major Krivokapić.

Nema zaostalih bombi

Pronalazak bombe iz Drugog svetskog rata na Dorćolu krajem prošle nedelje otvorio je i pitanje da li u zgradama Generalštaba ima neeksplodiranih projektila. - U tom smislu ne postoje vidljive opasnosti. Nema zaostalih bombi, ali uz radnike će sve vreme biti naše ekipe pirotehničara, jer se nikad ne zna da li se nešto može otkriti - ističe portparol Ministarstva.
Radovi oko Generalštaba privlače poglede znatiželjnih sugrađana koji se trude da zavire iza velikih, sivih panoa kojima je gradilište sakriveno. Svi bi da saznaju da li će urbanistički biser Beograda koji je projektovao arhitekta Nikola Dobrović, završiti u rukama šeika ili Donalda Trampa.
Major Krivokapić ističe da je Ministarstvo odbrane bilo samo korisnik zgrada, a da je odluka o njihovoj sudbini u rukama Vlade Srbije.

"Bitno je da su obe zgrade stabilne i ne predstavljaju opasnost za prolaznike. Prioritet radova je bezbednost građana i radnika. Uz to i saobraćaj će se nesmetano odvijati", napominje Krivokapić.

Objekat će biti srušen za 70 radnih dana, a vrednost radova je 38 miliona dinara. Taj novac je planiran budžetom za ovu i 2014. godinu.

Velike mašine će raditi samo noću, a tada će biti iznošen i šut, pesak, kamenje. Miniranja neće biti, a kako je objasnio Krivokapić, velika mašina će polako "kljucati" zgradu i rušiti je od vrha. Po završetku radova, biće uređena površina od oko 2.100 kvadrata, a namera je da se prostor u centru grada učini humanijim i lepšim.


Blic

Foto: Wikipedia / Dungodung

Pogledajte još