Ćaskanje leči hipohondra

BOSTON - Jedna vrsta "verbalne terapije" mogla bi da se pokaže spasonosnom za lažne bolesnike, jer oni počinju shvatati da oboljenje postoji samo u njihovoj mašti, pokazala je najnovija psihološka studija.

Hipohondrija, stanje koje pogađa jednog od 20 Amerikanaca i koje "isisava" 150 milijardi dolara iz američke privrede, karakteriše konstantan strah ili verovanje da je nekoga "napala" nedijagnosticirana a ozbiljna, čak smrtonosna bolest.

Kako stvari trenutno stoje, ne postoji efikasan lek protiv hipohondrije koju, tvrde istraživači, lekari najčešće ignorišu, ne razumeju, pa zbog toga i retko istražuju.

U najnovijem istraživanju, 187 pacijenata podeljeno je u dve grupe pri čemu je jedna grupa prisustvovala na šest 90-minutnih sesija terapije kognitivnog ponašanja u toku šest meseci, dok je druga grupa bila pod normalnom lekarskom brigom.

Pacijenti koji su prošli kroz kognitivnu terapiju pomogli su da se identifikuju motivi hipohondrije kao što su raspoloženje, da li su hiperaktivni ili da li previše očekuju od svog tela, da li su shvatili simptome ili uzroke bolesti i da li često sebi nameću ulogu "teško bolesne osobe".

"U toku 12-mesečne terapije pacijenti su u značajnoj meri snizili nivo simptoma hipohondrije, uverenosti u oboljenje, prihvatili normalnije ponašanje i pravi odnos prema strahu od bolesti", napisao je u časopisu Američke lekarske komore autor studije dr. Artur Barski sa Harvarda u Bostonu.

"Naši podaci pokazuju da je kognitivna terapija ponašanja značajno sredstvo koje lekari mogu koristiti za brigu o uobraženim bolesnicima i tako ustanove razliku kako se oni ponašaju i osećaju", zaključio je profesor Barski. 

(FoNet) 
jul 2009.

Pogledajte još