Kako da vam gume traju duže?

Kupovina guma nije baš na listi prioriteta vozača. Ali, brigom o gumama ne samo da ćete uštedeti novac, već ćete povećati svoju bezbednost na putu.

Vek trajanja gume

Nemoguće je odrediti životni vek gume. Svaka guma je različita, dizajnirana drugačije, a svaki proizvođač ima ogroman broj modela. Međutim, ono što sa sigurnošću možemo reći je da stil vožnje u velikoj meri utiče na dužinu trajanja vaše gume. Set guma može trajati od šest meseci do pet godina, a prosečno vreme da se gume "razrade" je od 12 do 18 meseci.

Šta utiče na potrošnju gume?

Činjenica je da se gazeći sloj gume neminovno troši. Međutim, određeno ophođenje prema gumama može uticati na to da se njihovo trošenje ubrza. Vozač to može postići agresivnom vožnjom u krivinama i naglim kočenjem.

Gume se brže troše i ukoliko se automobil često vozi veoma brzo, ali i ukoliko često opterećujete vozilo velikom težinom prtljaga. Pritisak u gumama, tačnije ukoliko je ispod ili iznad propisanog nivoa, takođe može uticati na životni vek gume. Ako ne želite da se gume na vašem automobilu brzo troše, proverite kod vulkanizera i da li su točkovi pravilno izbalansirani.

Performanse gume

Prema pravilniku ZOBS zakonski obavezna minimalna dubina šare za M1 vozila iznosi 1,6 mm za letnje gume i 4 mm za zimske gume. Preporučujemo vam da ne čekate da guma dostigne ovaj minimum. Dubina šare bitna je stavka, naročito tokom zimskih meseci. Neka vam na umu uvek bude vaša i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Starost gume

Guma tokom vremena gubi svoja svojstva, a brzina kojom se to dešava zavisi od toga gde je skladištena i u kakvim uslovima. Pošto se gume u većini slučajeva koriste svaki dan, osim ako su u funkciji rezervnog točka, pre će se istrošiti korišćenjem nego klasičnim "starenjem". Ipak, posebno kod guma koje su duže stajale ili su dugo godina u upotrebi, potrebno je prekontrolisati bočne zidove, na kojima od starenja mogu nastati pukotine.

Izvor: B92

Pogledajte još