fbpx

Tehnologija koja pretvara vodu u vatru: Safe Flame

S obzirom da elektrolizom obične vode dobija dva različita zapaljiva elementa, SafeFlame može da proizvede i dva različita plamena – za različite namene. Osim toga, dužina i toplina plamena može lako da se podesi menjanjem količine električne energije koja se dovodi do uređaja.

Trenutna namena ove tehnologije usmerena je na oko 1.000 kompanija u EU sektoru koje koriste tvrdo lemljenje (spajanje metalnih materijala na temperaturi preko 450 ºC.), a koje zapošljavaju oko 125.000 ljudi (ukupni godišnji promet od oko 20 milijardi evra). S obzirom da SafeFlame pretvara vodu u plamen, budućnost tehnologije za mnogo širu upotrebu izgleda poprilično svetla.

"Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je ta da plamenik uvek ostaje hladan, jer plamen gori izvan plamenika. A kad ga isključite na kraju rada, plamenik će ostati hladan, tako da možete da ga spustite gde god želite." - Rori Olni, savetnik za varenje

S obzirom da SafeFlame proizvodi vodonik i kiseonik na licu mesta, njegova upotreba će eliminisati sve opasne rezervoare prepune zapaljivih gasova. Ne samo da će smanjiti broj požara i eksplozija, već će u potpunosti eliminisati potrebu da se opasni gasovi uopšte i kupuju, da se na njih plaćaju dodatni porezi, ili da se troše velike sume novca na sigurno skladištenje.

Još jedna ogroma prednost tehnologije je ta da plamen može da se podešava – što znači da korisnici SafeFlame-a mogu lakše i kvalitetnije da rade sa osetljivim metalima koji imaju nisku tačku topljenja. Pored toga, manje temperature su manje opasne za ljude koji upravljaju uređajima.

Prototipi SafeFlame-a se trenutno testiraju na različitim mestima u Evropi, a komercijalna upotreba se planira “u bliskoj budućnosti.” Još uvek nema reči o cenama, a inženjeri su navodno pronašli i način da smanje količinu platine potrebne za elektrolizu.

Foto: SafeFlame Project
Izvor: Pixelizam

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.