Irska: Od krize od 1.000 poslova nedeljno

Keni je upozorio da tu zemlju očekuje još teških ekonomskih odluka, sa novim srednjoročnim ekonomskim planom koji bi trebalo da bude usvojen ove nedelje.

On je obećao da stabilnost Irske "nikada više neće biti ugrožena spekulacijama i pohlepom".

Irska je prva zemlja evrozone koja je ispunila kreditni dogovor sproveden uz pomoć međunarodne grupe zajmodavaca poznate kao Trojka, što se odnosi na Evropsku uniju, Međunarodni monetarni fond i Evropsku centralnu banku.

Irska je spašena trogodišnjim kreditnim paketom vrednim 85 milijardi evra, nakon što se ta zemlja suočila sa bankrotom jer je pozajmljivanje na finansijskim tržištima postalo preskupo.

Počev od danas Irska je povratila svoju finansijsku nezavisnost i ponovo je u mogućnosti da podiže novac na tržištima kapitala jednako kao i druge zemlje.

Tokom trogodišnjeg perioda Trojka je imala značajnu kontrolu nad irskom politikom i usmeravanjem irske ekonomije.

U zamenu za spasilački paket, Trojka je insistirala na povećanju poreza, strukturnim reformama i prodaji državne imovine, pri čemu je na svaka tri meseca proveravan napredak Irske.

"Ovo je važan korak ali to nije kraj sam po sebi. Naši životi se neće promeniti preko noći", rekao je irski premijer, ističući da je ekonomska sudbina Irske sada ponovo u njenim rukama.

Ekonomija Irske oporavlja se iz jedne od najdubljih recesija u evrozoni, a u 2014. godini očekuje se njen rast od dva odsto. Nezaposlenost u toj zemlji, koja je u 2012. godini dostigla svoj maksimum od 15,1 odsto, sada je smanjena na manje od 13 odsto.

"Moramo nastaviti da vodimo opreznu budžetsku politiku. To je ono što ubeđuje one koji stvaraju radna mesta da je Irska mesto gde oni mogu da s punim poverenjem investiraju", ukazao je premijer Irske.

Irska je, po njegovim rečima, kompletirala više od 90 odsto neophodnih rezova i povećanja poreza. Rezultat toga je, kako je istakao, to što Irska sada može početi da smanjuje teret nacionalnog duga.

On je naveo da će stvaranje novih radnih mesta biti u središtu ekonomskog plana čije se usvajanje očekuje ove nedelje.

"Pre tri godine svake nedelje nestajalo je 1.600 radnih mesta. Sada, svake nedelje nastane 1.000 novih radnih mesta. To je napredak, ali moramo raditi na njemu", zaključio je irski premijer.

Foto: Beta/AP Photo/Peter Morrison
Izvor: B92

Pogledajte još