Pregovori sa EU počinju 21. januara

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU usvojili su pregovarački okvir za Srbiju, a kako je rekao evropski komesar za proširenje Štefan File prva međuvladina konferencija EU-Srbija biće održana 21. januara.

File je rekao da su svi ministri povoljno ocenili proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji je doveo do istinskog napretka, pa je u zaključcima upravo tako i rečeno da budući sporazum treba da obezbedi dalji povoljan razvoj.

Nacrtom zaključaka Saveta ministara bila su predviđena dva datuma - 20. decembar i 21. januar, a tačan datum, kako je objasnio Štefan File, odredila je Grčka, čije predsedavanje Evropskoj uniji počinje 1. januara.

"Predstavnici Grčke, koja 1. januara preuzima predsedavanje Evropskom unijom, informisali su nas na ministarskom sastanku da je njihov plan da se međuvladina konferencija sa Srbijom održi 21. januara", rekao je File.

Na pitanje zašto konkretan datum nije pomenut u zaključcima Ministarskog saveta, File je odgovorio da je to stvar o kojoj formalno odlučuje Evropski savet, koga čine šefovi zemalja članica, a koji će se sastati 19. i 20 decembra.

"Ministri nikada do sad nisu odlučivali o konkretnom datumu, a ja očekujem da Evropski savet odredi 21. januar kao zvaničan početak pregovora sa Srbijom", najavio je komesar.
Stefan-File.jpg

"Ukoliko Srbija pokaže jednaku odlučnost kao u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom, ne očekujem nikakva odlaganja u procesu koji vodi ka članstvu u EU", naglasio je File.

Predsedavajući Ministarskog saveta i šef diplomatije Litvanije Linus Linkevičius rekao je da se raduje međuvladinoj konferenciji u januaru.

On je, na konferenciji za štampu u sedištu Saveta EU, istakao da su ministri pohvalili napredak Beograda i Prištine u dijalogu i preporučili da se nastavi sa naporima, jer je, kako je rekao, ostalo dosta otvorenih pitanja.

Osim datuma početka pregovora, u pregovaračkom okviru bilo je još nekoliko spornih momenata, kao što je puna normalizacija odnosa sa Prištinom i to u formi pravno obavezujućeg dokumenta.

Linkevičius nije direktno odgovorio na pitanje da li pominjanje pravno obavezujućeg dokumenta znači da EU očekuje da Srbija na kraju pregovaračkog procesa prizna Kosovo.

"Ne treba žuriti sa zaključcima. Ovde se pre svega radi o procenjivanju napretka u procesu normalizacije Beograda i Prištine. Treba pročitati ceo dokument (pregovaračku platformu), u platformi se jasno ukazuje da očekujemo dalje korake u pravcu normalizacije", rekao je Linkevičijus.

Na pitanje da li će pregovori sa Srbijom trajati osam godina, kao u slučaju Hrvatske, File je odgovorio da su takva poređenja deplasirana.

"Tempo pregovora zavisi od političke volje i administrativnih kapaciteta kandidata, a to se razlikuje od države do države", rekao je File.

Komesar je naglasio da pregovori neće biti komplikovaniji zbog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer je reč o dva paralelna procesa. "Proces normalizacije neće zahtevati dodatno vreme", objasnio je File.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da je Slovačka zadovoljna tekstom preporuka o otpočinjanju pristupnih pregovora EU sa Srbijom zato što je bolji od polaznog dokumenta.

Lajčak je upozorio da će ceo tok pristupnih pregovora Srbije pratiti i normalizacija odnosa sa Kosovom. "Nigde nije navedeno da bi Beograd morao da prizna nezavisnost Kosova. Očekuje se, međutim, da će do kraja tog procesa postići potpuno regulisanje odnosa Srbije i Kosova", rekao je Lajčak.

"I stoga se očekuje da će pored najtežih pristupnih poglavlja, 23. i 24. koje se odnose na korupciju i kriminal, Srbija otvoriti i poslednje poglavlje, 35. u kome su pod 'ostalo' upravo i odnosi sa Kosovom", rekao je Lajčak.

Demokratska stranka i Liberalno-demokratska partija pozdravile su odluku o početku pregovora, a strane novinske agencije prenose da je Brisel tako nagradio Beograd za demokratske reforme i napore da normalizuje odnose sa Prištinom.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, takođe, je pozdravio odluku Evropskog saveta o početku pregovora sa Srbijom u januaru 2014.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček ocenila je da je odluka šefova diplomatija EU ispravan korak.

Izvor: rts.rs
Foto: AP

Pogledajte još