Simić: Veliki korak za Dačića, mali za nas

Foto: Medija centar

"Datum za početak pregovora je veliki korak za (premijera Srbije ) Dačića, a mali za Srbiju. Dačić je sigurno najsrećniji čovek, jer je uspeo ono što ni Djindjić, Koštunica i Tadić nisu - da od jedne partije koja petnaest godina biva na ivici opstanka dodje do partije koja će početi pregovore sa EU", kazao je politički analitičar za agenciju Beta.

Kako je ocenio, Srbija će biti bezbednija kao kandidat za članstvo u EU, ali da će, ako nakon odluke koja će "najverovatnije biti usvojena na Evropskom savetu prekosutra", budžet biti smanjen, tako da Srbija neće primati ni 200 miliona evra godišnje, kao što je do sada bio slučaj.

Simić je dodao da su uneti elementi britansko-nemačkog papira koji ima drugačciju terminologiju 'sveobuhvatni sporazum', umesto termina 'obavezujući', ali to ne daje nade da će pregovori brzo teći i da će biti završeni ni za deset godina.

"Pre ulaska u EU, Srbija i Kosovo će morati da potpišu obavezujući sporazum o tome da se neće napadati i to je praktično priznanje nezavisnosti Kosova. Prema tome, ovo jeste pobeda, ali možda i 'Pirova pobeda'", zaključio je Simić.

Grčka je kao budući predsedavajući Evropske unije juče u Briselu obavestila šefove diplomatija EU da planira da 21. januara sazove međuvladinu konferenciju EU - Srbija, čime počinju pregovori o članstvu Srbije u EU.

Na pitanje da li stav u zaključcima današnjeg ministarskog zasedanja EU da Srbija pre ulaska u EU mora potpisati pravno obavezujući sporazum o sređivanju odnosa sa Prištinom znači da na neki način Srbija mora priznati nezavisnost Kosova, predsedavajući zasedanja, litvanski ministar Linas Linkevičijus je juče rekao da će taj obavezujući sporazum biti neophodan u budućnosti.


Beta

Pogledajte još