Niš postaje znatno skuplji za život: Rast cena prevoza, komunalija, taksija i poreza

Prvog dana naredne godine nakon stupanja na snagu Zakona o porezima na imovinu, obveznici će biti razvrstani po zonama, šest gradskih i dve seoske.

Najveći udar osetiće građani koji žive u prvoj i drugoj zoni, jer poskupljenje može dostići i do 30 odsto, najavljeno je na Gradskom veću grada Niša.

Kako je objasnio načelnik Uprave za finansije Miljan Stevanović, novim načinom obračuna na imovinu u gradski budžet bi trebalo da se slije dodatnih 50 miliona dinara.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić nova poskupljenja autobuskog prevoza smatra nužnim, i dodaje da se radi o stimulaciji prodaje mesečnih karata čija će cena ostati ista.

- Ovim potezom želimo da povećamo prodaju mesečnih kartica, čija će cena ostati ista. Ukoliko neko ima potrebu da svakodnevno koristi gradski prevoz, ne postoji razlog da ne kupi mesečnu karticu, što je i isplativije. Povećanje cena odnosiće se isključivo na dnevne i polumesečne karte - objasnio je Perišić.

Nakon izmena propisa i kažnjavanja taksista koji voze po nižim cenama, svi prevoznici će biti prinuđeni da izjednače cene. Razlog nižih cena taksisti objašnjavaju činjenicom da građani nemaju novca i da su zbog toga vozili jeftinije.

- U Nišu postoji veliki broj ilegalnih taksista koji remete one koji rade po zakonu i preuzimaju im mušterije zbog nižeg starta. Biće dobro ukoliko se usaglasimo i svi radimo s istim cenama - objašnjavaju u Udruženju taksista.

Minimalna cena koju je Grad propisao je 80 dinara start, prva tarifa 40, druga 45, a treća 60 dinara po pređenom kilometru.

Prema rečima Miodraga Breškovića, načelnika Uprave za komunalne delatnosti, Upravni odbor JKP „Medijane“ trebalo bi da predloži cenu za odvoz smeća koja bi se našla na dnevnom redu Gradskog veća. - Novi način obračuna odvoza smeća po metru kvadratnom trebalo bi da se primenjuje od marta - objasnio je Brešković.

Anketa: Kako Nišlije reaguju na poskupljenja?

Aca Blagojević
Energenti poskupljuju, logično je da će biti i drugih poskupljenja tako je uvek sa početka godine. Naravno da je to udarac za kućni budžet, kada se sakupi sve, skupo nas košta.

Jurica Stanković
Iznenađen sam novim poskupljenjima. Ne razumem kako neko može toliko da forisra poskupljenja na sve strane, a narod je u još gorem položaju.

Dragana Stojanović Krstić
Sada nije pravi trenutak za nove namete. Ljudi su bez posla, socijala je u još lošijem položaju. Generalno svima će biti teško, toliki nameti nisu u redu.

Milena Stojanović
Strašno, sve poskupljuje. Za gradski prevoz je potpuno očekivano, jer svake godine za 1. januar, i tamo negde na sredini godine povećavaju cene. Ovo oko smeća biće još i skuplje.

Izvor: Blic

Pogledajte još