Marisol - Snaga mora u spreju!

Važno je znati, da nosna šupljina nije samo prostor za „prolazak vazduha“ do pluća i nazad, ona je sastavni deo sistema za disanje, za govor i za čulo ukusa. Kako bi se ove funkcije nesmetano odvijale, neophodno je pravilno nosno disanje. U prostorijama koje se greju, vazduh je suv, a sluznica nosa je veoma osetljiva na nedostatak vlage u vazduhu.

Kada je vlažna, ona je snažna odbrana od virusa, ali isušena nosna sluznica podložna je iritacijama i infekcijama. Posledice sušenja sluzokože sinusa, nosa i ždrela posebno intenzivno osećate ujutru, kada se probudite suvih usta i grla.

Osnovne preporuke za rešavanje problema koje uzrokuje suv vazduh tokom boravka u zagrejanim prostorijama su često luftiranje, korišćenje isparivača ili jonizatora i redovna primena rastvora morske soli.

O lekovitosti morske vode na disajne puteve zna se od davnina, pacijentima koji su imali tegobe sa disajnim organima preporučivalo se udisanje morskih talasa koji se lome od stene. Savremena farmaceutska industrija je iskoristila dobro poznate blagodeti morske vode i formulisala rastvore morske soli u bočicama sa prikladnim sprej rasprašivačem, jednostavnim za upotrebu.

(old_image)

Rastvori morske soli se koristi za vlaženje i čišćenje nosne sluznice i bezbedni su za svakodnevnu primenu. Sprej rastvori morske soli mogu biti sa različitim dodacima. Sa pantenolom – za negu i regeneraciju sluznice, sa cinkom – za povećanje imunog odgovora na sluznici, sa majoranom – kod tegoba sa sinusima, sa alojom – za hidriranje i negu osetljive sluznice sklone alergijama, sa mentolom i eukaliptusom – za efekat inhalacije. Hipertonični sprej rastvori morske soli preporučuju se kod zapušenog nosa, jer omogućavaju oticanje sekreta iz nosa i olakšano disanje.

Pogledajte još