Preminula učenica ranjena u pucnjavi u školi kod Denvera

Kler Dejvis (17), bila je u kritičnom stanju, pošto je iz vatrenog oružja pogođena u glavu, 13. decembra, u školi u okrugu Arapaho u američkoj saveznoj državi Kolorado.

U saopštenju bolnice "Litlton Adventist", navodi se da je, uprkos naporima lekara i ostalog medicinskog osoblja, Kler Dejvis preminula, jer su njene povrede bile previše ozbiljne.

Porodica Kler Dejvis izjavila je da je zahvalna za 17 godina provedenih s njom, preneo je AP.

Karl Pirson, učenik iste škole, pogodio je Kler, koja se slučajno našla u njegovoj blizini, kada je ušao u zgradu sa puškom, mačetom i tri zapaljive naprave u svom rancu i municijom, pričvršćenom za telo.

Okružni šerif Grejson Robinson je rekao da je 18-ogodišnji Karl Halverson Pirson legalno kupio oružje u jednoj lokalnoj prodavnici 6. decembra.

U Koloradu svako ko je stariji od 18 godina može da legalno kupi pušku sačmaru, a pištolj samo stariji od 21 godinu.

Napad se desio samo dan pre prve godišnjice napada u Njutaunu u Konektikatu, kada je u osnovnoj školi Sendi Huk naoružani dvadesetogodišnjak Adam Lanza ubio 20 dece i šest odraslih osoba.

Posle te tragedije američki predsednik Barak Obama pozvao je Kongres da izradi nacrt zakona koji bi pooštrio propise za kupovinu i prodaju oružja, kako bi se snizio nivo nasilja u društvu.

Srednja škola u Arapahou udaljena je samo 13 kilometara od Kolumbajna u okrugu Džeferson u Koloradu, u čijoj su istoimenoj srednjoj školi u aprilu 1999. godine 18-godišnji Erik Heris i 17-godišnji Dilan Klebold ubili 12 učenika i jednog profesora, a više od 20 osoba ranili.

Prošle godine je u predgrađu Denvera, Aurora, u jednom bioskopu naoružani napadač ubio 12 osoba.

Izvor: Blic
Foto: AP

Pogledajte još