Revolucionarno: Crv stvoren u kompjuteru počeo da se mrda

Projekat "OpenWorm" spojio je naučnike i programere iz celog sveta, sa ciljem da u potpunosti stvore strukturu i ponašanje crva Caenorhabditis elegans, i to unutar mašine.

Valjkasti crvi dostižu veličinu od samo 1mm, žive u toplom zemljištu i smatraju se prvim višećelijskim organizmima čiji je genom potpuno sekvencioniran. Ovo stvorenje je savršen kandidat za projekat "OpenWorm", jer ima relativno napredno ponašanje kao što su potraga za partnerom za razmnožavanje i izbegavanje grabljivaca, uprkos tome što se sastoji od samo 1.000 ćelija.

Svi glavni elementi "novog" crva stvoreni su softverski, od početka do kraja. Naučnici se nadaju da će njihovo stvorenje početi da se ponaša kao pravi crv, kada model postane precizniji.

Svaka ćelija u životinji simulirana je jedna po jedna, zajedno sa neuronskim vezama među njima, a sve unutar simulirane okoline koja je nazvana "Đepeto".

Najnovija verzija modela koja je prikazana mogla je da se mrda na isti način i istom brzinom kao pravi valjkasti crvi. Naučnici su na taj način ostvarili važan napredak u postizanju svog cilja, iako su poslednju demonstraciju pokretale kodirane instrukcije umesto "sintetičkog mozga" koji je još uvek u nastajanju i koji se sastoji od 302 neurona.

Crv se mrdao trećinu sekunde

Kratki segment podataka predstavlja trećinu sekunde kretanja, a kompjuterima su bila potrebna 72 sata da bi to izračunali.

Naučnici su na svom sajtu priznali da bi moglo da se ispostavi da model nije tačan, ali su dodali crv sumnje: "Svi modeli su pogrešni, ali neki modeli su korisni".

"Potreban nam je model koji može da napravi predviđanje, a da ga onda testiramo. Na osnovu toga u kolikoj će meri model odgovarati podacima, moći ćemo i da odredimo u kojoj meri model odgovara stvarnosti. Kompletiranje je funkcionalan standard, što znači da će model biti kompletan tek kada bude odgovarao svim raspoloživim podacima o ponašanju crva"
, navodi se u saopštenju.

Izvor: Blic

Pogledajte još