Kongresmeni nominuju Dačića, Tačija i Eštonovu za Nobelovu nagradu za mir

"Aprilski sporazum postignut uz posredovanje Ketrin Ešton predstavlja ključnu i istorijsku prekretnicu i za Srbiju i za Kosovo - kao i za turbulentni region Balkana u celini", kaže se u pismu koje su uputili kopredsedavajući srpskog Kokusa Ted Po i Emanuel Klever zajedno sa liderima albanskog Kokusa u Kongresu Eliotom Engelom i Robertom Aderholtom.

Dvojica premijera su, kako se navodi u obrazloženju, jasnim raskidom sa prošlošću i pronalaženjem puta ka svetlijoj budućnosti pokazali značajnu posvećenost, hrabrost i viziju.

Oni zaslužuju veliko priznanje zbog toga što su preuzeli na sebe rizik da pronađu rešenje, kažu kongresmeni.

Ketrin Ešton je takođe demonstrirala izvanredno liderstvo, posvećenost i istrajnost u posredovanju radi pronalaženja konsenzusa između dve strane, navode kongresmeni.

"Iako predstoji težak posao na implementaciji sporazuma, Briselski sporazum predstavlja neporeciv pokazatelj istinskog istorijskog dostignuća"
, ocenjuju oni i dodaju da dogovor takođe šalje snažnu poruku nade i inspiracije drugima u regionu i širom sveta.

Sporazum takođe dokazuje da se etnička mržnja može prevazići i da posvećeni i odvažni pojedinci mogu da se dogovore ako iskažu dobru volju i kompromis i da reše naizgled nerešive probleme.

Prema rečima kongresmena, Briselski sporazum kojim su "nekada ogorčeni protivnici ostavili svoje razlike po strani zarad mira i bolje budućnosti svojih zemalja, odražava viziju Alfreda Nobela".

"Zbog toga pozivamo Nobelov komitet da Nobelovom nagradom za mir 2014. nagradi izuzetnu hrabrost, dalekovidu viziju i neumorne napore visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija", kaže se u pismu koje su četiri kongresmena danas uputila Nobelovom komitetu.

Izvor: Blic / foto: Beta/STA/Thierry Monasse/DS

Pogledajte još