Kako je najgori direktor na svetu uspeo da spase svoju firmu

Kompanija OGP, ranije poznata kao OGX, navodi da je sa kreditorima dogovoreno da će vlasnici 3,8 milijardi dolara vrednih obveznica koje je izdala filijala OGP, OGX Austrija, u poslovanje kompanije uložiti dodatnih 200 do 215 miliona dolara.

Primena sporazuma, koju treba da odobre svi kreditori i sud u Rio de Žaneiru, omogućila bi OGP-u da se izvuče iz finansijske krize, nastavi sa aktivnostima i ostvari ciljeve. Kompanija navodi da će nakon odobrenja sporazuma biti nastavljena trgovina njenim akcijama na berzi u Sao Paulu.

Izvršni direktor OGP, Paulo Narselio Simoes Amaral, opisao je dogovor kao važan izraz poverenja u budućnost kompanije, koja sada ima solidnu osnovu da bude deo obećavajućeg naftnog sektora Brazila.

Tadašnji OGX proglasio je bankrot u oktobru, nakon neuspešnih pregovora sa kreditorima o restrukturi duga.

Kolaps Batistinog poslovnog carstva počeo je nakon odluke o smanjenju proizvodnje u ključnoj naftnoj kompaniji OGX, koja je navela investitore da povuku ulaganja i iz ostalih postrojenja te kompanije.

OGX i još nekoliko Batistinih firmi trenutno imaju dugove veće od tržišne vrednosti, a cene njihovih akcija su od početka godine potonule za 95 odsto, sasvim dovoljno da Batista uzme "zlatnu medalju" među najgorim šefovima u svetu, prema listi Bi-Bi-Si-ja.

Brazilac je nekada uvrštavan među najbogatije ljude na svetu (osmo mesto na Forbsovoj listi), ali je u roku od godinu dana uspeo da izgubi 99 odsto bogatstva.

Izvor: 24sata

Pogledajte još