Vučić: Ne znam da li su Beko, Đurić i Dinkić umešani u sporne privatizacije

Foto: Emil Vaš / Beta

Šteta u spornim privatizacijama iznosi 7,7 milijardi dinara, privedeno je 76 lica, a na osnovu od juče podignutih optužnica biće uhapšeno još 56 lica za 64 krivična dela", izjavio je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije sazvanoj povodom okončanja istrage 24 sporne privatizacije.

Prema Vučićevim rečima, sve istrage biće završene u prvoj polovini 2014, a neke će biti proširene novim imenima.

"Milan Beko, Dragan Đurić i Mlađan Dinkić - ne mogu još da kažem da li ima njihove odgovornosti u slučajevima spornih privatizacija "
, rekao je Vučić.

Jedini od 24 predmeta koji nije zavšen je slučaj vezan za medije koji je ispitivala Verica Barać, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je o slučajevima privatizacije čiju reviziju i izveštaj o tome je u junu 2011. godine zatražila Evropska komisija, nakon što je nekoliko velikih evropskih firmi zatražilo od nje pomoć u zaštiti vlasničkih prava.

Među osumnjičenima su i tri bivša ministra, bivši direktor Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda i više direktora.

Vučić kaže da je tužilaštvo "sasvim zadovoljno dokazima u 11 predmeta, ovo je bio predistražni postupak, očekujemo brze i efikasne pravne postupke".

Bez prijave protiv Vlahovića, istraga protiv Kolesara

Vučić: Biće rešen slučaj Ćuruvija

Vučić kaže da će ubistvo novinara Slavka Ćuruvije biti rešeno i da će biti donete pravnosnažne presude. "Za mene je najvažniji slučaj ubistva Slavka Ćuruvije i ja ne mogu ništa više da vam kažem. Ali vi znate da sam obećao pre godinu i dva meseca da će taj slučaj biti rešen i on će biti rešen i biće donete pravnošnažne presude", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Među predmetima spornih privatizacija za koje je završen predistražni postupak, i predmet "Sartida", u okviru kojeg je policija podnela krivičnu prtijavu protiv četiri osobe, uključujući Nemanju Kolesara.
U vezu sa tom privatizacijom dovođen je i bivši ministar privrede i privatizacije Aleksandar Vlahović, ali, prema Vučićevim rečima, protiv njega nema dokaza, tako da protiv njega nije podneta krivična prijava.

Među osobama protiv kojih je podneta krivična prijava je Nemanja Kolesar, nekadašnji šef kabineta premijera Zorana Đinđića.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević precizirao je da se u ovom trenutku u tom predmetu sprovode i tri istrage.

"Sartid" je prodat za 23 milina evra "Ju-es stilu", dok su dugovi koji su procenjivani na 1,7 milijardi dolara preneti na državu.

Za četiri slučaja nema dokaza
Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je kazao da u četiri predmeta nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, i to za neuspešnu prodaju Telekoma, zaključivanje ugovora o koncesiji za izgradnju auto-puta Horgoš-Požega, prodaja "Trudbenik gradnje" i davanje na korišćenje zemljišta u bloku na Novom Beogradu preduzeću "Delreal". Radisavljević je rekao da se u tužilaštvu radi i na izveštajima koji su sačinjeni povodom kontrole prodaje akcija "C marketa", "Kompanije Novosti", i davanja u zakup poslovnog prostora ZOP-a, odnosno osnivanja i dokapitalizacije Nacionalne štedionice. Prema njegovim rečima, odluku o ta tri izveštaja tužilaštvo će doneti nakon nove godine i izrazio očekivanje da će istrage koje su pokrenute biti završene u prvoj polovini 2014 godine.


Blic

Pogledajte još