UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: U novoj eksploziji u Volgogradu najmanje 14 mrtvih

Foto: Denis Tyrin / AP

Novi napad se odigrao dan nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu na železničkoj stanici u Volgogradu, koji je izvršila žena, poginulo 17 ljudi, navele su agencije.

Policija je saopštila da je bombaš identifikovan kao muškarac. Vladimir Makin iz istraživačkog komiteta je potvrdio da su jučerašnji i današnji napad povezani.

Prema izveštajima medija, u Vogogradu je nastupio potpuni saobraćajni kolaps. Interfaks prenosi da mnogi stanovnici Volgograda odbijaju da koriste gradski prevoz, a da neka gradska preduzeća šalju svoj transport zaposlenima. U Volgogradskoj oblasti danas je proglašen visok stepen opasnosti od terorizma.

Po nalogu predsednika Vladimira Putina, u taj grad, koji se graniči sa Severnim Kavkazom, otišao je šef Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov.


Trolejbus je skoro potpuno uništen u eksploziji, koja je odjeknula u 8.25 sati po lokalnom vremenu, jedino je prednji deo manje-više očuvan. Nacionalni Komitet za borbu protiv terorizma je saopštio da je bomba najverovatnije bila postavljena u delu trolejbusa predviđenom za putnike.

(old_image) Foto: Denis Tyrin / AP

Među povređenima je i jednogodišnje dete.

Prema izveštajima medija, u Vogogradu je potpuni saobraćajni kolaps. Eksplozija je bila toliko jaka da je razbila prozore na radnjama i okolnim zgradama.


Ruska Federalna služba bezbednosti smatra da je veoma verovatno da su jutrošnji bombaški napad u trolejbusu u Volgogradu i samoubilački napad na železničkoj stanici povezani, javila je "Raša tudej". Vlasti oba napada smatraju terorizmom.

«В Волгограде транспортный коллапс, со связью также беда» - очевидец в интервью RT http://t.co/PhKqSptxyM pic.twitter.com/xorbbkwvgp


Vlasti Volgograda proglasile su trodnevnu žalost zbog napada koji se dogodio juče u 12:45 sati po lokalnom vremenu, samo šest nedelja pred početak Olimpijskih igara u Sočiju što je probudilo zabrinutost povodom bezbednosti u Rusiji.

Prema preliminarnim podacima, žena-samoubica je identifikovana kao Oksana Aslanova, koja je već dva puta bila udata za islamističke militantne aktiviste, ali su joj oba muža likvidirana.

Žene-samoubice, mnoge od njih udovice ili sestre pobunjenika, izvele su više napada u Rusiji, a poznate su kao "crne udovice".


Volgograd se nalazi 900 kilometara južno od Moskve i na oko 650 kilometara severoistočno od Sočija.

RT o novom napadu u Volgogradu:


Blic

Pogledajte još