Novi Zakon o radu smanjuje prosečnu platu za 50 evra

Zaposlenima koji imaju preko dve decenije radnog staža, a prosečna primanja od 43 hiljade dinara, plata će biti smanjena i više od 50 evra. Ovu računicu je izneo Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

On kaže da će na ovo smanjenje uticati nekoliko predloženih izmena Zakona o radu.

Kao prvi faktor Orbović navodi ukidanje plaćenog godišnjeg odmora, zbog čega će zaposleni koji mesečno prima 43.000 dinara dobiti zaradu za oko 38 odsto manju, tačnije za 16.275 dinara tanju.

"Predloženo je i da se za bolovanje ubuduće odbija više, 42,4 odsto od plate umesto trenutnih 35 odsto za mesec u kome zaposleni nije mogao da dolazi na posao, što je umanjenje od preko 10.000 dinara"
, objašnjava Orbović.

Treći faktor je, kako navodi Orbović, drugačiji način obračuna minulog rada prema kome će se nadoknada za minuli rad računati samo prema godinama provedenih kod poslednjeg poslodavca.

On kaže da će biti smanjene i nadoknada za smenski rad jer je do sada svako ko radi po smenama imao pravo na 26 odsto zarade uz platu. Zatim, plate će, kako on navodi, biti smanjivane i zbog odsustva sa posla zbog povrede na radu, koje se sada plaća u potpunosti.

"Sada ni toga više nema. Jednostavno, gde god je postojala mogućnost, oni su gledali da uzmu od radnika na račun poslodavca. Suština donošenja novog zakona je da se vrši preraspodela, uzima od radnika i rasterećuje se poslodavac"
, kaže ovaj sagovornik.

U ovom sindikatu ističu da poslodavac na primeru radnika koji prima prosečnu platu, a radi 20 godina kod dva poslodavca nije zaradio samo tih 50 evra svakog meseca, već i za iznos doprinosa koji bi bio obavezan da zaposlenom uplaćuje na taj iznos, a to je 35 evra.

"Po toj računici poslodavac će mesečno po jednom radniku uštedeti 85 evra, a na godišnjem nivou 1.020 evra"
, zaključuje Orbović.

Izvor: 24 sata
Foto: Medija centar

Pogledajte još