Bombaški napad u Volgogradu naručio čečenski lider?

Foto: Tviter

Vladimir Markin, predstavnik glavne istražiteljske agencije u Rusiji je rekao da je eksplozija koja se danas dogodila povezana sa bombaškim napadom koji se dogodio dan ranije na železničkoj stanici u Volgogradu.

"To potvrđuje da verziju koju su zagovarali istražitelji a po kojoj su ova dva teroristička napada povezana", rekao je Markin i dodao da je moguće da su napadi pripremani na jednom mestu.

Bombaški napadi u Rusiji

Tokom proteklih godina u Rusiji je bilo nekoliko terorističkih napada u autobusima, vozovima i avionima, a neke od njih su izveli bombaši-samoubice. Tako se dvostruki bombaški napad dogodio u moskovskom metrou u martu 2010. koji je izvela žena-samoubica. Tom prilikom je stradalo 40 ljudi, a povređeno je više od 120. U januaru 2011. bombaš-samoubica je blokirao moskovski aerodrom Domodedovo. Tada je ubijeno 37 ljudi i ranjeno više od 180. Za te napade odgovornim je proglašen Doku Umarov.

Ruski eksperti nemaju dilemu da su izvršeni zločini u direktnoj vezi sa predstojećom Olimpijadom u Sočiju i da iza njih stoje islamski teroristi, ipak ne tvrde da je Umarov jedini mogući organizator napada, prenose ruski mediji.

"Najvažiniji im je efekat koji će biti prozveden u javnosti. Da se napad dogodio u Čečeniji javnost je mogla da veruje da je reč o obračunu bandi, ali o napadu u Volgogradu, gradu heroju mnogo će se govoriti”, ocenio je bivši načelnik jedinstvenog pres centra operativnog štaba u Čečeniji i pukovnik policije Nikolaj Varavin.

(old_image)
Foto: AP - Denis Tyrin

Umarov, jedan od najpoznatijih čečenskih vođa, koji je iz prvog čečenskog rata (1994-1996) izašao sa činom generala, inače po obrazovanju inženjer tehnologij, je često iznosio lažne tvrdnje, a povodom volgogradskih napada nije se oglasio.

Protiv njega su više puta angažovane elitne policijske jedinice, ali uprkos tome što je nekoliko puta objavljeno da je ubijen, to nikada nije potvrđeno.

Umarov je tokom masovnih uličnih protesta protiv Putina decembra 2011-2012 godine, naredio da se zaustave napadi na civilne mete. On je tada naredio svojim ljudima da urade sve što mogu kako bi sprečili organizaciju OI u Sočiju koje je opisao kao "satanistička igra na kostima naših predaka".

Prema rečima bivšeg pres sekretara predsednika Ingušetije, advokata Kaloja Ahilgova, treba najpre reći da je Umarov živ, iako je bilo spekulacija u javnosti da je stradao u borbama sa snagama bezbednosti, dok sa druge strane nije siguran da on stoji iza napada..

“Ne verujem da je Umarov mitska ličnost, jer verujem da je živ. Postoje ničim potvrđeni podaci da je ubijen. Sve dok ne vidim njegovo telo, on je živ. Ipak više sam sklon da verujem verziji da Umarov nije uključen u ove napade u Volgogradu"
, rekao je Ahilgov.

On navodi da je Umarov dosad najavljivao napade mesec ili dva unapred, što je ovoga puta izostalo, zbog čega napadi nemaju njegov prepoznatljiv “rukopis”.

Mišljenje predsednika organizacije veterana specijalne antiterorističke jedinice “Alfa” Sergeja Gončarova je da je Volgograd odabran za metu napada iz političkih razloga, kao i da je napad posledica “pogrešne procene agenata uključenih u operativni rad”.

“Razume se da je nemoguće postaviti agente službe bezbednosti (FSB) u svaki autobus i trolejbus. Napadi su usmereni protiv Volgograda i njegovih stanovnika”, ocenio je Gončarov.

(old_image)

Foto: AP - Denis Tyrin

Poznati ruski bloger Anatolij El Mjurid (Nesmijan) veruje da iza napada stoje dagestanski teroristi u saradnji sa zapadnim obaveštajnim službama udruženim u borbi protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

“Poremetiti održavanje Olimpijade u interesu je više klanova u Dagestanu i Čečeniji, a to se stopilo sa interesima njihovih pokroviteljskih krugova u Evropi i Americi”, naveo je bloger dodajući da ne veruje u povezanost arapskih zemalja sa napadom.

On je ocenio da je na udaru Putin za koga je Olimpijada stvar ličnog prestiža, jer on želi da ona bude održana na najvišem nivou, zbog čega bi sve manje od toga predstavljalo i njegov poraz.

Volgograd, koji se nalazi na oko 650 kilometara severoistočno od Sočija, predstavlja saobraćajni čvor severnog dela Rusije. Iz ovog grada saobraća nekoliko auotbuskih linija koje ga povezuju sa provincijama na severu Rusije, Kavkazije, gde pobunjenici traže formiranje islamističke države.

Izvor: news.yahoo.com / Novi magazin
Foto: Tviter, AP - Denis Tyrin

Pogledajte još