Ivica Dačić: Hoćemo li da čekamo vanredne izbore ili ćemo da radimo?

Foto: Zoran Živković / Beta-MUP Srbije

Dačić je novinarima posle obilaska graničnog prelaza Batrovci, rekao da ne govori sam o tome da neće biti vanrednih izbora i da je o tome razgovarao i sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

“Ja ne govorim sam o tome. Razgovarao sam i sa Vučićem (o izborima), a ako hoće da se ide na izbore, neka se ide na izbore, ali hoćemo li da radimo ili da čekamo izbore. Vlada Srbije radi i potrebno je posvetiti se radu. Izbori nisu tema, to nije državni prioritet”
rekao je Dačić i naglasio da Vladu Srbije očekuju veliki poslovi već sledeće sedmice.

Prema njegovim rečima, vlada je postigla istorijski rezultat – 21. januara počinju pregovori za članstvo Srbije u EU, nastavlja se dijalog u Briselu koji će se održavati skoro svakog meseca i zato je potrebno posvetiti se radu.

“A mogu se utvrditi i drugačiji državni prioriteti. Tu nema dileme ni potrebe za javnim polemikama. O tome treba da odlučuju stranke koje čine vladajuću koaliciju i ja više ne želim da se bavim tim pitanjem. To nije centralno pitanje, to nije pitanje za vladu, već za stranke koje čine vladu”
, rekao je Dačić.

Zamoljen da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Srbija može da ima i bolju vladu i da, između ostalog, najveća stranka treba da da premijera, Dačić je odgovorio:

“Nije tako govorio kada je vlada formirana. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Možda i ja imam takvo mišljenje o drugima koji obavljaju druge državne funkcije. Možda ja mislim da oni mogu bolje.”

Dačić je upozorio da ne bi sada trebalo da se dođe do toga da je glavni problem vlada, jer vlada ima čime da bude ponosna.

Upitan da li vlada može bolje da radi, Dačić je rekao da u Srbiji svako može bolje, pa i vlada.

“Ako neko može bolje, neka izvoli. Mi smo ostvarili istorijski napredak”
, rekao je premijer.

Na pitanje šta će biti tema prve sednice vlade koja je zakazana za danas popodne, Dačić je odgovorio da je to redovna sednica na kojoj će biti razmatrane tekuće stvari i da neće biti ništa posebno.


Blic