Nova nemačka ministarka: "Nezgodna lezbejka"

Novu nemačku vladu kancelarke Angele Merkel formirana je sa starim-novim ministarima čiji su životi, uglavnom, poznati nemačkoj javnosti. Ipak, mediji su počeli da pišu o Barbari Hendriks (prva s leva na slici), ministarki za zaštitu sredine. Ona dolazi iz redova socijaldeomokrata, a njoj se do nedavno malo znalo. Sada mediji navode da je lezbejka i "nezgodna" kad se razbesni.

Hendriksova je, prema pisanju lista "Rajniše post", dočekala Novu godinu zajedno sa svojom prijateljicom, a vlada je, navode mediji, dobila prvu ministarku lezbejku.

U političkom Berlinu, gde su gradonačelnik Klaus Voverjat i bivši ministar inostranih poslova, takodje, homoseksualci, to nikoga nije uzbudilo. Medije zapravo više zanima kako je Hendriksovoj u šestoj deceniji života pošlo za rukom da napravi "skok" u karijeri i postane član nemačke vlade.

Na medijskoj i političkoj sceni istovremeno kruže anegdote o "gorućoj Barbari" (Burning Barbara) i "čeličnoj dami" koja, izgleda, kad se naljuti zna da bude i nezgodna.

"Goruća Barbara" je nadimak koji su joj dodelili neki demohrišćani posle jednog neobičnog susreta s njom u kantini diseldorfskog pokrajinskog parlamenta, pre puno godina, koji se završio - tako što je ruka njenog političkog neistomišljenika "poslužila" kao pepeljara.

U vreme kada je bila portparol bivšeg ministra finansija Severne Rajne Vestfalije, Ditera Posera, Hendriksova je, kako list piše, jednom prilikom vodiala žestoku diskusiju sa Hartmutom Šauerteom, tadašnjim pokrajinskim portparolom Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i u žučnoj raspravi ga zgrabila za ruku i na nju pritisla svoju cigaretu.

Dan kasnije izvinila se svom političkom neistomišljeniku, pišu nemački mediji.

Kada je, medjutim, reč o stručnosti nove ministarke, poznate po oštrom jeziku, za Hendriksovu se kaže da je "siva eminencija" Socijaldemokratske partije (SPD), žena koja ima snagu da sprovede odluke, političarka od velikog uticaja.

Doktorirala je na temu "Razvoj industrije margarina na području Donje Rajne", dugo je bila porptarol pokrajinskog ministarstva finansija u Diseldorfu, a od 1994. godine je član Bundestaga. Od 1998. do 2007. bila je parlamentarni državni sekretar u nemačkom saveznom ministarstvu finansija.

Njeno iskustvo u oblasti uprave je enormno, a stručnost neosporna, kažu poznavaoci za novu ministarku zaštite okoline u vladi Merkelove, navodeći da je ona političar, kome ne treba podsetnik sa govorom koji su napisali savetnici već je sposobna da rečito i stručno da govori.

Kritičari i "zli jezici", medjutim, tvrde da je ona došla u kabinet Merkelove samo zato što je bilo potrebno da jedna žena zauzme tu poziciju ali i iz regionalnih razloga koji igraju veliku ulogu i nalažu da ta žena bude iz najmnogoljudnije pokrajine Severne Rajne Vestfalije u kojoj živi čak više od 18 miliona ljudi, a Hendriksova je ispunila oba uslova.

Foto: Beta/AP/Michael Sohn
Izvor: B92

Pogledajte još