SAD: Najmanje 21 preminulih zbog velike hladnoće

U saveznoj državi Ilinois umrlo je sedam osoba, u Indijani šest, najmanje pet osoba umrlo je usled nagle malaksalosti tokom čišćenja snega, a nekoliko žrtava identifikovane su kao beskućnici koji su ili odbili da odu u sklonište ili nisu stigli da se sklone od hladnoće.

(old_image)

Tokom nevremena, za koje meterolozi kažu da nije toliko neuobičajeno, sve američke savezne države u utorak su u nekom delu dana osetile veoma niske temperature, uključujući i Havaje, gde je zabeleženo minus osam stepeni na vrhu neaktivnog vulkana Mauna Kea.

Velike hladnoće počele su na srednjem zapadu tokom vikenda i do utorka su obuhvatile oko polovine SAD.

(old_image)

Zatvorene škole i aerodromi

Mnoge škole i dnevni boravci u utorak su bili zatvoreni širom istočne polovine SAD kako mladi ne bi bili izloženi opasnim hladnoćama, a zvaničnici su otvorili skloništa za beskućnike i sve ostale kojima je trebalo mesto gde će se ugrejati.

(old_image)

Prema prognozama, najgori deo nevremena trebalo bi da bude gotov tokom naredna dva dana, nakon čega se očekuje toplije vreme i temperatura oko ili iznad nule u većem delu SAD koji je pogođen nevremenom.

Zbog hladnoće koja je usporavala transport prtljaga i punjenje aviona gorivom, u putničkom aviosaobraćaju u SAD otkazano je više od 2.000 letova, a ukupan broj otkazanih letova za četiri dana iznosi više od 11.000.

Izvor: Blic
Izvor: Beta - AP - Seth Perlman

Pogledajte još