Uvačko jezero: Ekološka bomba u pripremi

0

Voda kojom se snabdeva petina Srbije je izuzetno zagađena. Najviše problema u zagađivanju akumulacionih jezera izazivaju divlja gradnja, ulivanje otpadnih voda, prihranjivanje ribe i nepoštovanje zone sanitarne zaštite od 500 metara.

Neke od akumulacija su pod nadzorom i u dobrom su stanju, ali ima i onih koje su na granici da postanu ekološke bombe.

Jedna od takvih je Uvačko jezero, koje će ako se hitno ne preduzmu mere, za tri-četiri godine biti – mrtva voda!

– Kanalizaciona mreža Sjenice, otpadne vode iz klanice, mlekara i rudnika uglja Štavalj su zagadile polovinu jezera u kanjonu, 13 kilometara do Ledene pećine, pa je voda četvrte kategorije, a u donjem delu, ka brani HE „Uvac“ – treće kategorije – kaže Branko Bjelić, direktor Specijalnog rezervata prirode „Uvac“. Agencije za zaštitu životne sredine je prošle godine u četiri navrata merila kvalitet vode.

Otpadne vode donosi reka Grabovica, koja protiče kroz Sjenicu, i obližnja Vapa, dok je Uvac, čije je izvorište na Ozrenu, i dalje kao suza.

Strepi se i za sudbinu dva nizvodna jezera – Zlatarskog i Radonjskog, u kojima je voda – druge kategorije. Iz Radonjskog jezera snadbeva se Priboj.

Tri jezera na Uvcu – sa 550 miliona kubika, najveća su akumulacija vode za piće u Srbiji. Predviđano je da se u dogledno vreme, preko rzavskog sistema, snadbevaju gradovi Šumadije.

Akumulacija „Gruža“, sa koje se snabdeva Kragujevac, je u dosta dobrom stanju – kažu u kragujevačkom JKP „Vodovod“. Kvalitet vode proverava se svakodnevno.

Ipak postoje problemi, a jedan od njih je, kako kaže Obren Ćetković, direktor „Vodovoda“, divlja gradnja:

– Na samoj obali jezera izgrađen je veliki broj vikendica, čak i čitavo etno-selo. Zbog tih problema godinama se vode sudski postupci po zahtevu „Vodovoda“, ali ništa nije učinjeno. A i vlasnici zemlje u okolini jezera koriste veštačko i stajsko đubrivo koje može da dospe u jezero.

Građani Leskovca, Pirota i Kruševca ne treba da brinu.

– Leskovčani piju jednu od najkvalitetnijih voda u Srbiji – tvrdi, za „Novosti“, direktor „Vodovoda“ Zoran Stojanović. Nijedan rezultat analize vode, za dve i po godine, nije negativan.

– U neposrednoj zoni nismo dozvolili izgradnju objekata, kao ni poribljavanje. To je planinski kraj, gde nema obradive zemlje pa nema ni fosfora – objašnjava Stojanović.

Stanovnici Kruševca vodu koriste iz akumulacije „Ćelije“.

– Imamo vrhunsku tehnologiju – ističe, za „Novosti“, Slavica Mrfat, pomoćnik direktora JKP „Vodovod Kruševac“ – i možemo da budemo bezbrižni.

Stroge kazne zakočile bi divlju gradnju
PROBLEM divlje gradnje i nedozvoljenih aktivnosti u zonama sanitarne zaštite izvorišta za vodosnabdevanje može zaustaviti strogim kaznama – kaže, za „Novosti“, Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine. Ove akumulacije podležu strogim zahtevima nadzora.

Radović kaže da država vrši monitornig.

– Broj uzoraka u toku godine na ovim akumulacijama je dovoljan samo da bi se dobila opšta slika stanja, ali ne služi praćenju. Ovo je obaveza korisnika.

Foto: Dragan Jovanović
Izvor: Večernje Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.