Osiguravajuća prevara 20. veka: Titanik nije potonuo, evo šta se zapravo dogodilo!

0

Oksfordski pisac, Robin Gardiner opisao je u svojoj knjizi teoriju zavere o Titaniku u kojoj ističe da je prikupio dokumente i fotografije koji dokazuju da su Titanik i i njegov brod "blizanac", Olimpik zamenjeni.

Prema njegovim tvrdnjama na dnu Atlantika ne leži Titanik, već njegov sestrinski brod Olimpik!

Najveći brod na svetu pre 100 godina je bio Titanik, a mnogi su govorili kako je „nepotopiv”. Ipak, 15. aprila iste godine dokazalo se suprotno – Titanik je udario u santu leda i potonuo, a život je izgubilo 1517 ljudi.


Levo na slici je Titanik, a desno Olimpik

Gardiner je objasnio kako njegova knjiga govori o teoriji zavere te da je prikupio dokumente i fotografije koje dokazuju zamenu Titanika i Olimpika. Ističe kako se sve poklapa i prema izjavama preživelih putnika s Titanika.

– Preživeli su opisali kuda su šetali palubom, ali na tom je mestu prema nacrtu broda trebalo da budu kabine. To je zato što se radnja nije dešavala na Titaniku, već na Olimpiku – tvrdi Gardiner.

Pisac je dodao kako su upravo detalji broda otkrili kako su putnici plovili na drugom brodu!

Brod Olimpik

Pisac ističe kako misterija zamene brodova leži zapravo u ekonomskim problemima.

Priča je započela s investitorom J. P. Morganom, čelnikom kompanije „White Star Line”. Morgan je navodno bio „do grla” u problemima zbog novca, a kasnije je na njemu bio i pritisak da kompanija finansira popravku Olimpika, koji je bio oštećen u sudaru sa drugim brodom.

Osiguravajuće kompanije nisu htele da pokriju troškove obnove Olimpika. Osim toga, Morgan je hteo da preveze u SAD i poluge vredne oko osam miliona funti kako bi se spasio od krize i onde započeo novi život.


Poster koji najavljuje polaske

Prema planu, brod Olimpik je trebalo da isplovi umesto Titanika pa je u jednom trenutku trebalo da ima nesreću i potone, kako bi firma „White Star” dobila novac od osiguranja.

Brodova za spasavanje je trebalo biti dovoljno da se spasu svi putnici i članovi posade. Osim toga, isplanirano je i da u blizini budu drugi brodovi, koji bi im priskočili u pomoć.

Ipak, plan je pošao po zlu…

“Mnogi putnici Titanika su opisali i kako su u trenutku dok je brod udario u santu leda osetili podrhtavanje. Da je brod te veličine udario brzinom od 22 čvora u santu leda, sve bi se treslo i svi koji su bili na brodu bi sigurno pali, jer je silina udarca trebalo da bude puno jača”
, kaže oksfordski pisac.

On dodaje kako smatra da je kompanija koja je vlasnik broda planirala manji sudar i evakuaciju putnika pomoću čamaca za spasavanje i brodova koji su bili u blizini. Ipak, plan nisu uspeli da ostvare.

Titanik

Gardiner je opisao i kako publika reaguje na njegovu teoriju. Ističe da su mnogi fascinirani njegovim načinom razmišljanja, a pogotovo stručnjaci koji znaju kako brodovi i biznis funkcionišu.

Pisac zaključuje kako je Titanik do kraja svoje „karijere” plovio kao Olimpik da se ne bi otkrila prevara.

Kaže da ne smatra kako je kompanija planirala da ugrozi živote tolikih ljudi, već im ništa nije išlo po planu.

„Oksvord Tajms” javlja kako Gardiner trenutno radi na dokumentarcu, koji će „zauvek promeniti istoriju”.


Dnevno.rs
, Nadlanu
Foto: Wikipedia

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.