Postaćete roditelj? Ovo vi i vaš ljubimac morate uraditi!

Mnogi idu toliko daleko da svog dugogodišnjeg ljubimca izbace na ulicu pod velom humanosti i brige za sopstveno potomstvo. Naravno, to je samo izgovor jer uz određene preventivne mere, valj ljubimac i beba će savršeno funkcionisati. A i inače psiholozi preporučuju da deca odrastaju uz životinje.

Dolazak bebe u vaš dom nameće i nove zahteve u pogledu higijene. Osim u slučaju kada beba već ima utvrđene probleme sa disajnim organima ili neku alergiju, ne postoji apsolutno nikakav razlog za uklanjanje ljubimca iz stana u kome živite. Iskustvo deteta u odrastanju uz mačku ili psa će kasnije detetu puno značiti u razvijanju zdravog odnosa sa drugim životinjama i prirodom.

Neophodno je uložiti izvesno vreme kako bi se vaš ljubimac privikao na buduće prisustvo bebe i naučio novim pravilima. Psi i mačke su neuporedivo više orijentisani na svoja čula mirisa i sluha nego na čulo vida. Promene u tim dimenzijama njima će doneti konfuziju i potrebno je da im taj prelazak učinite što lakšim. Ukoliko ste u mogućnosti, obavezno nabavite od prijatelja koji imaju bebu pelene ili komade odeće koja im nije neophodna kako biste mogli da započnete blagovremeno privikavanje ljubimca na dolazak prinove i mirise koji idu uz nju. Takođe, bi bilo poželjno da snimite zvuk bebinog plača i pripremite ljubimca na njegovu glasnoću.

Pod pretpostavkom da imate sobu u kojoj će beba boraviti, najbolje je da nekoliko meseci ranije zabranite pristup vašem ljubimcu u tu prostoriju. Što pre krenete da ga privikavate na tu zabranu to bolje. Imajte na umu da vaš kućni ljubumac, naročito ako je pas u pitanju, uvek brine o vašoj bezbednosti i sigurno mu se neće dopasti da bude potpuno isključen iz dešavanja u bebinoj sobi.

Nije moguće predvideti kako će se svaki ljubimac konkretno ponašati. Potpuno je prirodno da vam sopstveno dete bude na prvom mestu i da mu posvećujete maksimalnu pažnju, ali isto tako nije nemoguće odvojiti vreme i za igru sa svojim kućnim ljubimcem.

Faktor higijene je veoma važan mada često možete čuti ljude kako preuveličavaju realne opasnosti i bez ikakvog razloga plaše buduće roditelje. Odgovoran odnos prema sopstvenom kućnom ljubimcu, koji podrazumeva redovne vakcinacije i čišćenje od parazita su stvari koje se podrazumevaju i bez prisustva bebe. Ako se recimo vaš ljubimac više linja četkajte ga svakodnevno i detaljno usisavajte pod u celom stanu.

Kako biste isključili bilo kakva iznenađenja, nikada ne ostavljajte nasamo bebu i ljubimca u istoj prostoriji. Na kraju preostaje još samo da vam kažemo da je za ceo poduhvat podizanja deteta uz prisustvo kućnog ljubimca potrebno puno strpljenja i pažnje koji će se ipak višestruko isplatiti na kraju. Prisetite se samo kako je kućni ljubimac obogatio vaš život i shvatićete da će on isto učiniti i vašem detetu.

Izvor: petface.net
Foto: montrealdogblog.com

Pogledajte još