Slovenija traži pomoć EU: Zbog snega i leda desetine hiljada ljudi bez struje

Bratušekova je prilikom obilaska jedne od najviše pogođenih oblasti u Postojni rekla da su za snabdevanje strujom potrebni brojni agregati koje Slovenija nema, tako da će vlada tražiti pomoć Evropske unije.

Nakon što je konstatovala pričinjenu štetu od ledene oluje na jugozapadu zemlje, slovenačka premijerka je opisala vremenske prilike kao veliku katastrofu, navodi agencija STA, dodajući da je jačanje ledenog talasa izazvalo probleme s napajanjem strujom kod 88.000 potrošača.

Radnici elektrodistribucija rade na obnavljanju vodova za napajanje, koji su prekinuti pod težinom leda i snega ili obaranjem drveća.

Agencija STA je prethodno javila da se ledeni talas širi sa jugozapada zemlje ka Ljubljani i Mariboru, a da su najviše pogođene oblasti oko Postojne i Pivke, gde je u subotu pozvana vojska da osposobi generatore za napajanje strujom koje je prekinuto od četvrtka u ponoć.

Susnežica je uzrokovala probleme sa električnom energijom i u drugim delovima Slovenije, uključujući domaćinstva i potrošače u oblastima oko Ljubljane i Maribora.

Istovremeno, pod težinom leda i mokrog snega, saobraćaj na nekoliko puteva je blokiran srušenim stablima i banderama.

I dalje je obustavljen saobraćaj na nekoliko puteva i putnički železnički prevoz između Ljubljane i Kopra na obali Jadranskog mora. I između Kranja i Jesenica na severozapadu železnički saobraćaj zamenjen je autobuskim prevozom.

Bratušekova i Jakič su danas o pričinjenoj šteti i posledicama vremenskih neprilika informisani "iz prve ruke", nakon što je slovenački predsednik Borut Pahor najugroženije oblasti obišao juče.

Izvor: Blic
Foto: Beta - Tamino Petelinsek

Pogledajte još