Ivica Dačić i Hašim Tači već proveli 220 sati razgovarajući

Na panelu o odnosima Srbije i Kosova, čiji moderator je bila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja posreduje i u dijalogu dve strane, obojica premijera su pored bilateralnih odnosa, ocenili da je i odnos sa Evropom takođe od ključnog značaja.

Ketrin Ešton je primetila da su Dačić i Tači već proveli 220 sati razgovarajući o normalizaciji međusobnih odnosa.

Dačić je tokom panela održanog poslednjeg dana 50. bezbednosne konferencije pozvao lokalne Srbe da učestvuju na parlamentarnim izborima koji se održavaju ove godine na Kosovu, a premijer Kosova Hašim Tači pozvao ih je na saradnju, javio je Radio Slobodna Evropa.

"Održani su lokalni izbori uz aktivno učešće kosovskih Srba. Srbi bi trebalo da izađu na parlamentarne izbore. Glavno pitanje je kako Srbe na severu Kosova uveriti da budu konstruktivni i da je saradnja u njihovom interesu", stakao je Dačić.

Izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice se ponavljaju 23. februara, a Tači je novoj gradskoj upravi obećao punu saradnju u rešavanju praktičnih, svakodnevnih problema.

"Lokalni čelnici kažu da su spremni na saradnju i ja jedva čekam da počnemo da rešavamo praktična pitanja", rekao je kosovski premijer, prenose agencije.

Tači je ocenio da su se potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa u aprilu 2013. Srbija i Kosovo "oslobodili prošlosti" i da su te dve države danas u boljim odnosima nego što su bile pre godinu i po dana.

"Pokušavamo da ga (sporazum) sprovedemo, ali treba da učinimo više", rekao je Tači.

"Na našem prvom sastanku bilo je pitanje hoćemo li se uopšte rukovati, a danas to vise niko ne pita. Niko nije očekivao da ćemo biti tu gde smo sada", kazao je Dačić.

Dačić, Tači i Ketrin Ešton sastaće se u novoj rundi dijaloga 12. februara u Briselu.

"Politički status Kosova je rešen. Kosovo je nezavisna država i to je nepovratno, a normalizacija odnosa je u interesu svih", poručio je Tači.

Na sajtu MSC se ocenjuje se da je debata o budućnosti Kosova postala primer "mudre diplomatije".

Izvor: Blic
Foto: AP - Frank Augstein

Pogledajte još