Dizajner Barbike ustao u njenu odbranu

"Telo lutke Barbi nikada nije dizjanirano da bude realistično. Dizajnirano je tako da devojčice mogu lako da ih svlače i oblače“, objašnjava potpredsednica Barbi dizajna Kim Kulmone.

Pored toga što dizajn dozvoljava odeći da lako sklizne sa Barbike, Kulmone dodaje da je „malena figura“ pomogla Matelu da šije i oblikuje obične tkanine na jako malom nivou.

Mada je to manje bitnije od primarne funkcije – funkcionalnosti.

Iako se oblik tela Barbike malo promenio tokom godina a čak su i njene proporcije učinjene nešto realnijim, Kulmone smatra da bi Matel više želeo da one ostanu nepromenjene.

„Iako sva odeća ne odgovara svakoj Barbici, važno je da većina ipak odgfovara svakoj lutki. A podjednako je važno i njeno nasleđe i želimo da i starija odeća pristaje lepo novim lutkama. Postoji obaveza kontinuiteta“, dodaje ona.

Kulmoneova odbacuje brige da nezdrav oblik Barbikinog tela može da utiče na percepciju izgleda kod devojčica i podstakne loše prehrambene navike.

„Morate da shvatite da devojčice imaju drugačiju percepciju od odraslih, percepcija u vezi sa tim šta je stvarno a šta stvarno nije i koji su uticaji“, smatra Kulmoneova.

Ona ne veruje da devojčice upoređuju svoj izgled sa izgledom Barbike i da su glavni uticaji zapravo prijatelji i porodica.

Kritičari lutke se pak ne slažu sa ovim. Iako je bilo jako malo istraživanja koja bi potvrdila tvrdnju da neprirodan izgled Barbikinog tela zaista utiče na percepciju lepote i izgleda, lutka je već decenijama pod udarom kritike.

izvor: B92

Pogledajte još