Novi Sad: Prešao Dunav ogradom mosta

Snimak objavljen na sajtu Jutjub potvrdio je priče da se svake godine, među novosadskim maturantima, održava igra „kukavice“. Pobedu odnosi mladić koji se usudi na samoubilački prelaz preko Dunava.

Na snimku koji ostavlja bez daha, mladić u beloj majici kratkih rukava i trenerici, penje se na tanušnu ogradu mosta. Most dug 357 metara prešao je za nešto više od 6 minuta. Sve vreme je rizikovao da padne u Dunav, koji je na tom mestu veoma dubok. Dok je prelazio poslednju četvrtinu mosta, borio se i sa vetrom.

Pored njega prošlo je najmanje desetak prolaznika i biciklista, ali niko nije pokušao da ga odgovori od samoubilačkog poduhvata. O ovom mladiću, čije je lice vidljivo u poslednjim sekundama amaterskog filma, zna se samo da se zove Miloš.

- Da je pao, ja bih plakao - napisao je Milošev poznanik, autor snimka postavljenog na Jutjub.

Zahvaljujući ovom snimku, potvrđena je tačnost priče da se novosadski srednjoškolci svake godine klade i ivicom mosta organizuju prelaz preko Dunava.

- Dvojica ili trojica, obično maturanti, počnu da se hvale da će ove godine preći most. Odredi se „buker“ i njemu se daju opklade. Prošle godine se skupilo 100 evra za onog ko pređe most - priča Velimir R. (17), učenik jedne novosadske gimnazije.

Ovakva vrsta ruleta prvi put se pominjala šezdesetih godina, kada je bilo popularno šetati se lukovima Žeželjevog mosta. Tada je zabeležen i prvi prelazak Varadinskog mosta, bočnom stranom, preko cevovoda. U Ginisovoj knjizi je zabeleženo da je Boris Radovanović 1996. godine preko širokih lukova Žeželjevog mosta prešao automobilom i motorom.

Šetao kao po ulici
Vladimir Vrgović, hroničar Novog Sada, kaže da je u mladosti prelazio preko lukova Žeželjevog mosta.
- Lukovi su bili široki poput trotoara, ali postojala su mesta sa kojih si lako mogao da završiš u Dunavu. Šetao sam tuda kao po ulici, baš kao da je u pitanju prečica do plaže Oficirac. Ja sam to preživeo, ali mladima savetujem da razmisle. Jer, oni možda neće imati tu sreću - kaže Vrgović.

Izvor:Blic

Pogledajte još