Brisel: Postignut napredak o pravosuđu

Predsednik Vlade Srbije u ostavci kaže da se u dijalogu sa Prištinom došlo do blizu dogovora o fromiranju jednog suda za sedam opština, u kojem će srpski interesi biti zaštićeni jer će po kategorijama i suđenjima na severu Kosova biti većinom srpski tužioci i sudije.

Dačić je po završetku današnje runde pregovora rekao da još stručnjaci treba da dorade tekst tog sporazuma koji bi kroz nekoliko dana on i premijer Kosova Hašim Tači trebalo da potpišu pošto ponovo dođu u Brisel.

On je objasnio da će u zgradi suda na severu Kosova biti i Apelacioni sud, i istakao da će biti očuvana specifičnost i samosvojnost severa sa srpskom većinom.

Dačić je rekao da je njegov današnji dijalog sa Tačijem, vođen uz pomoć visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, bio veoma težak, imajući u vidu da je albanska strana insistirala na tome da sud obuhvati sedam opština i da se pravosudni poslovi etnički ne dele.

Dačić je, međutim, kazao da su dve strane "na dobrom putu da postignu dogovor koji neće značiti da Srbi gube specifičnost i samosvojnost na severu".

On je dodao da su "nađena rešenja za raspoređivanje predmeta po određenim kategorijama, kao i zgradama gde će biti smešteni sudije i tužioci".

Dačić je naglasio da se ne sme dozvoliti da dođe do zastoja u dijalogu s Prištinom zato što Srbiju u junu čeka druga međuvladina konferencija u pretpristupnim pregovorima sa EU.

On je istakao da se zato dijalog mora nastaviti, jer je sređivanje odnosa s Prištinom ključno merilo za napredak Srbije u pregovorima o članstvu u EU.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da je u dijalogu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem postignut "suštinski napredak ka sporazumu o pravosuđu" i da će idućih dana stručnjaci dovršiti neka tehnička pitanja.

Ketrin Ešton je nakon sastanka izjavila da je u današnjoj rundi bilo "temeljne diskusije o svim konačnim pitanjima povezanim sa pravosuđem, a na bazi aprilskog sporazuma" dveju strana, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Svi relevantni elementi su sada objedinjeni u paket koji će dva premijera finalizovati na svom sledećem sastanku", rekla je Ketrin Ešton.

RAZGOVOR O OLIVERU IVANOVIĆU

Predsednik Vlade Srbije u ostavci Ivica Dačić rekao je danas da je srpska strana tokom razgovora u Briselu zatražila da EU založi svoj autoritet da bi se saznalo zašto su uhapšeni Srbi na Kosovu, među kojima je i Oliver Ivanović.

"Zatražili smo da EU založi svoj autoritet da bismo znali o čemu je reč, zašto je došlo do tih hapšenja, a to znači da ne želimo da utičemo na rad pravosudnih organa, ali da nam se da razjašnjenje zbog čega je to urađeno, imajući u vidu da to može da destabilizuje političku situaciju na severu Kosova", rekao je Dačić.

Izvor: Beta
Foto: Beta - Council of the European Union - Tashana Batista

Pogledajte još