Brejvik preti štrajkom glađu: Zahteva plejstejšn 3 i bolje igrice

Brejvik, koji je u bombaškom napadu i iz vatrenog oružja 22. jula 2011. ubio 77 ljudi, priložio je i listu sa 12 zahteva, koje je u novembru poslao zatvorskim vlastima.

Brejvik kaznu od 21 godine zatvora služi u najobezbeđenijem delu zatvora u Skjenu, na jugoistoku Norveške. Od zatvorske uprave on traži bolje uslove za svoju dnevnu šetnju i pravo da slobodnije komunicira sa spoljnim svetom, "u skladu sa evropskim propisima".

Takođe traži da njegova konzola plejstejšn 2 bude unapređena u plejstejšn 3 "uz pristup igrama u većoj meri namenjenim odraslima, koje bih mogao sam da biram."

Iz bezbednosnih razloga Brejvika drže odvojeno od drugih zatvorenika. On smatra da zbog te izolacije treba da ima pravo "na veći dijapazon aktivnosti" nego drugi osuđenici.

Brejvik takođe želi da mu se standardni zatvorenički džeparac od 300 kruna (49,36 evra) nedeljno udvostruči naročito zbog pokrivanja poštanskih troškova njegove korespondencije.

Među ostalim Brejvikovim zahtevima je i onaj da mu se obezbedi kompjuter, umesto "bezvredne pisaće mašine čija tehnologija je na nivou 1873. godine".

Brejvik najavljuje da će uskoro objaviti datum početka štrajka glađu, koji će potrajati sve dok norveški ministar pravde Anders Anundsen i šef norveških zatvorskih ustanova "ne prestanu da ga tretiraju gore od životinje".

Izvor: Kurir

Pogledajte još