Vojislav Koštunica: SNS uništava državne institucije na Kosovu

Foto: Beta/DSS

Govoreći o ekonomiji političke neutralnosti koju DSS predstavlja tokom izborne kampanje, Koštunica objašnjava da Srbija treba da sarađuje sa svima a ne samo sa zemljama EU i navodi primere:
„Nemačka se presabrala i okrenula se Rusiji kada je reč o spoljnoj trgovini. Poljska koja je izvozno 50 odsto bila vezana za tržište EU, sada je 50 odsto svoga izvoza prebacila na rusko tržište. A da ne govorim da se pregovori u Briselu vode na takav način da svaki put kada Dačić ode da pregovara sa Tačijem možete biti sigurni da je prekršen Ustav Srbije"
.

Vojislav Koštunica smatra da je „vlast SNS nastavila da uništava srpske državne institucije na Kosovu, ali stvari tamo i dalje ne funkcionišu kako se to želelo u Briselu“ i da je nedopustivo da u „21. veku, sa punim ustima demokratije i Evrope,izvodite cele ustanove da kolektivno glasaju protiv sopstvene države“.

Da bi se promenio Ustav Srbije i preambula koja se odnosi na KiM, treba najpre menjati Povelju UN i Rezoluciju 1244, ukazuje Koštunica i ne veruje da bi do takvog ishoda moglo doći ni na referendumu u Srbiji „jer bi to bio glas za uništenje države“.

A na pitanje da li posle izbora očekuje promene u definisanju položaja Vojvodine, Vojislav Koštunica kaže da je postojećim Ustavom rešeno teritorijalno uređenje Srbije. „Namera onih koji se zalažu za novi ustavni položaj Vojvodine je da se Ustav kao najviši pravni akt prilagodi Statutu koji nije ni zakon, već podzakonski akt. To je čista besmislica, odnosno pokušaj rušenja države.“

Pogledajte još