Ruski borbeni avioni raspoređeni duž granice sa Ukrajinom

"Ti avioni u pograničnim područjima sprovode konstantne patrole iz vazduha. Čim su obaveštene o stanju borbene gotovosti, vazduhoplovne snage u zapadnom vojnom okrugu su naložile poletanje aviona prema bazama", navodi se u saopštenju koje je preneo Interfaks.

Istovremeno mornari ruske Baltičke i Severne flote su započeli ukrcavanje na vojne brodove, u sklopu naređenja ruskog predsednika Vladimira Putina da se održe hitne vojne vežbe kako bi se proverila borbena gotovost ruskih oružanih snaga na zapadu te zemlje.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Aleksandar Turčinov je danas upozorio ruske snage da ne napuštaju svoju pomorsku bazu na Krimu, nakon što su jutros u krimskoj prestonici Simferopolju naoružani ljudi zauzeli zgrade regionalne vlade i parlamenta i istakli ruske zastave. "Bilo kakvo kretanje trupa, posebno izvan te teritorije, smatraće se vojnom agresijom", istakao je Turčinov, a prenela agencija AP.

Kako su agenciji Itar-Tas s rekli zvaničnici Ministarstva odbrane, istovremeno su vazduhoplovne trupe krenule prema vojnom aerodromu kako bi se ukrcali na avione. Njihova destinacija biće poznata tek nakon što avioni polete, saopštila je pres služba Ministarstva.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je juče objavio Putinovo naređenje o hitnim vojnim vežbama na zapadu zemlje, izjavio je tom prilikom da Rusija pažljivo prati ono što se dešava na Krimu, odnosno šta se dešava oko Crnomorske flote, koja je tamo stacionirana.

On je dodao da Rusija "preduzima mere koje bi garantovale bezbednost objekata, infrastrukture i arsenala u Crnomorskoj floti", prenela je agencija RIA Novosti.

Šojgu je najavio da će vežbe trajati do 3. marta i da će se obavljati u dve faze, uz učešće 150.000 vojnika. U drugoj fazi učestvovaće ruska Severna i Baltička flota.

Sjedinjene Američke Države odmah su upozorile Rusiju da bi bila "teška greška" da vojno interveniše u Ukrajini i saopštile da Vašington razmatra da Kijevu da jednu milijardu dolara kredita.

izvor: B92

Pogledajte još