Bebi uklonjen tumor na mozgu: A u njemu je pronađen...

Četveromesečna beba iz Merilenda najverovatnije je prva osoba na svetu kojoj je pronađen zub u mozgu, kao rezultat specifične, retke vrste tumora na mozgu.

Maleni dečak se trenutno oseća dobro, sad kad je tumor uklonjen, a lekari tvrde kako im je ovaj slučaj pomogao shvatiti tok razvoja ove vrste bolesti.

Lekari su posumnjali da nešto nije u redu s bebom nakon što joj je glava rasla brže nego što je uobičajeno za decu u tom uzrastu. Snimak mozga je pokazao da je reč o tumoru u kojem se mogla videti neka struktura slična zubu.

Dečak je upućen na operaciju kako bi mu se tumor uklonio iz glave. U njemu je pronađen potpuno formiran zub!

Nakon analize, lekari su utvrdili da dečak ima redak oblik tumora na mozgu - kraniofaringioma, koji može narasti do veličine loptice za golf, ali ne širi se dalje.

Naučnici su uvek sumnjali kako su ove tumorske ćelije istog porekla kao one koje su uključene u stvaranje zuba. No, sve dosad lekari nikad zapravo nisu videli zub u ovom tumoru, izjavio je dr Narlin Beati, neurohirurg sa Univerziteta Marilend medicinskog centra, koji je operisao dečaka, i to zajedno s kolegom dr Edvardom Ahnom iz Džons Hopkins dečijeg centra.

'Nemate svaki dan mogućnost da vidite zub u bilo kojoj vrsti tumora na mozgu', tvrdi Beati za Live Science. 'Oduvek se znalo da kraniofaringioma sadrži naslage kalcijuma, ali kad u njoj nađete pravi pravcati zub - to je nešto potpuno drugačije.'

Zubi su i ranije bili nađeni u ljudskom mozgu, ali samo u vrstama tumora koji su bili jedinstveni po tome što su imali sva tri tipa tkiva koja su specifična za rane stadije ljudskog embriona. No, kraniofaringioma ima samo jedu vrstu tog tkiva.

Ovaj dečakov slučaj dokazuje kako se kraniofaringioma razvila od ćelija koje izgrađuju i zube, tvrdi Beati. Ovakvi tumori su najčešće dijagnostikovani kod dece starosti od 5 do 14 godina, ređe kod dece mlađe od 2 godine.

Izvor: Haber.ba
Foto: Skrinšut Yahoo

Pogledajte još