Premijer Ukrajine: Ovo nije pretnja, ovo je objava rata

“Ovo je najvisi stepen uzbune. Ovo nije pretnja, ovo je zapravo objava rata mojoj zemlji”, rekao je Jacenjuk.

“Ako Vladimir Putin želi da bude predsednik koji je započeo rat sa susedima, do cilja je na samo par koraka”, poručio je Jacenjuk i pozvao predsednika Rusije da povuče oružane snage iz Ukrajine.

U Ukrajini proglašena opšta vojna mobilizacija, a sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane objavio da će oružane snage biti u borbenoj pripravnosti.

Kako je objavljeno na sajtu “Glasa Rusije”, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je pozvalo rezervne snage da se prijave.

Ukrajina će mobilisati i rezerviste kako bi osigurala bezbednost i integritet svoje teritorije, saopštio je danas zvaničnik ukrajinskog Saveta nacionalne bezbednosti Andrej Parubij.

“Ministarsvo odbrane treba da širom Ukrajine pozove sve koji su u ovom trenutku neophodni oružanim snagama”
, rekao je Parubij u televizijskom obraćanju.

Parubij je objasnio da je cilj mobilizacije da “se osiguraju bezbednost i teritorijalni integritet Ukrajine”. On je, takođe, rekao da je ministarstvu spoljnjih poslova izdata naredba da traži pomoć SAD i Velike Britanije u garantovanju bezbednosti Ukrajine, prenose agencije.

Odluka je doneta nakon što je ukrajinski Savet juče objavio da vojska mora da bude spremna za borbu i pošto je pojačana bezbednost oko aerodroma, nuklearnih elektrana i drugih strateških objekata.

Ukrajinski režim, međutim, ističe da se protivi bilo svakom nasilnom rešenju, dodaje “Glas Rusije”.

U međuvremenu, ruski vojnici uzeli su oružje iz radarske baze i ukrajinskog mornaričkog centra za obuku na Krimu i pozvali svoje osoblje da “stane uz legitimne lidere Krima”.

S druge strane, u Kijevu se održava zatvorena vanredna sednica parlamenta na kojoj se razmatra aktuelna situacija u zemlji, kako javljaju ruske informativne agencije.

Pretpostavlja se da bi jedna od odluka Vrhovne rade ( parlamenta) moglo da bude uvođenje vanrednog stanja u zemlji. Druga mogućnost je uvođenje vojne uprave.

Zapadne agencije javljaju da se kolone ruskih vojnih vozila približavaju glavnom gradu Krima Simferopolju.

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos, čija zemlja predsedava EU, otputovaće danas u Ukrajinu, gde će se sastati sa državnim liderima i predstavnicima grčke zajednice u toj zemlji, saopštilo je Grčko predsedništvo EU. Venizelos će otputovati u grad Mariupolj na jugoistoku Ukrajine i u prestonicu Kijev, navelo je Grčko predsedništvo EU na Tviteru. U gradu Mariupolj juče su održani proruski protesti, a demonstranti su tokom mitinga na zgradu gradonačelnika okačili rusku zastavu.

Iz NATO su najavili da će danas biti održan sastanak Severnoatlantskog saveta – organa Alijanse koji donosi političke odluke kao i sastanak Komisije NATO-Ukrajina. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen naveo je da će “saveznici tesno koordinirati o situaciji u Ukrajini koju je ocenio kao ozbiljnu”.

I Savet bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija sastao se sinoć na otvorenoj sednici za javnost posle konsultacija iza zatvorenih vrata, uprkos početnom protivljenju Rusije. Čuli su se govori zamenika generalnog sekretara UN-a i nekoliko ambasadora, mada SB nije preduzeo bilo kakvu akciju, navodi AP.

Ukrajinska radikalna grupa “Desni sektor” demantovala je da je tražila pomoć od vodje čečenskih ekstremista Doke Umarova, koji se nalazi na ruskoj listi najtraženijih zločinaca. Obraćanje Umarovu pojavilo se na stranici “Desnog sektora” na društvenoj mreži “VKontakte” posle hakerskog napada, izjavio portparol Artjom Skoropadski, preneo “Glas Rusije”, dodajući da je to saopštenje uklonjeno. Na sajtu, kako se navodi, piše da “Desni sektor” nije “rusofobska organizacija”.

Ukrajinski političar i bivši svetski šampion u boksu Vitalij Kličko zatražio je juče proglašenje vojne mobilizacije, pošto je ruski Savet federacije odobrio angažovanje ruskih snaga na ukrajinskoj teritoriji.

“Parlament mora da zatraži od glavnokomandujućeg vojske da proglasio nacionalnu mobilizaciju zbog ruske agresije protiv Ukrajine”
, naveo je Kličko u saopštenju, preneo je AFP.

Savet Federacije jednoglasno je juče podržao zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina za angažovanje ruske vojske u Ukrajni, pošto su prethodno komiteti za odbranu i međunarodna pitanja odobrili takvu meru.

Ranije Putin se, na zahtev gornjeg i donjeg doma parlamenta, obratio Savetu federacije sa zahtevom za angažovanje ruskih snaga izvan teritorije Rusije radi zaštite ruskih građana u Ukrajini.

Izvor: B92
Foto: AP – Sergei Chuzavkov