Kruševac: Za manje od godinu i po dana ubijeno šest žena

"Maltretiranje traje godinama, a ovo je samo poslednji fizički napad", posvedočila je Marijana, koja je u Vrnjačkoj Banji živela sa mužem nasilnikom od 2009. do 2012. godine.

Ona kaže da su sa njenim slučajem dobro upoznati u centri za socijalni rad i sudovi Raškog i Rasinskog okruga.

Za tri godine pomoć potražilo oko 300 žena

"U poslednjih 15 meseci ubijeno je šest žena u Kruševcu. Tokom tri godine rada S.O.S. telefona pruženo je oko 2.000 psihosocijalnih i pravnih usluga, a pomoć je potražilo oko 300 žena iz celog okruga", upozorava Slavica Stanojlović Urošević, iz Udruženja žena "Peščanik“.

Trstenik, inače, nema sigurnu kuću za žrtve nasilja u porodici. Majke sa decom otuda se obraćaju za pomoć Centru za socijalni rad, gde mnogo nade polažu u činjenicu da je Osnovni sud u ovom mestu posle nekoliko godina ponovo počeo da radi. Određivanje pritvora S. D. do 30 dana prva je zvanična reakcija nadležnih posle mnogo vremena.

"Trend porasta nasilja je evidentan. Prošle godine registrovali smo 159 prijava nasilja u porodici, a u 2012. godini bilo ih je 113", navodi Dragojlo Minić, direktor Centra za socijalni rad u Trsteniku.

Minić dodaje da je problem nasilja u porodici, odnosno partnerskog nasilja kojim se ugrožavaju ili narušavaju fizički, psihički i miralni integritet ličnosti, složen i da ne može da se generalizuje, jer svaki slučaj ima specifičnosti i rizike.

"Ovaj problem ne može uspešno da rešava jedna institucija, već više njih iz različitih sistema. To su sudovi, tužilaštva, policija, zdravstvene i obrazovne ustanove, centri za socijalni rad, i to kroz razvijenu, sinhronizovanu multisektorsku saradnju"
, predočavaju u Centru za socijalni rad.

U praksi, međutim, čak i manje mesto, a opština Trstenik sa svim pripadajućim selima broji oko 40.000 duša, nije imuno na nasilje u porodici, koje se retko kažnjava. Krajem prošle godine, u selu Selište N. M.(42) je aktivirao i bacio ručnu bombu u potok, zatvorio se u kuću i pretio najbližima. Osumnjičenog, koji je odranije poznat policiji, prijavila je supruga. Prošle jeseni je Trsteničanin M. B. (61) pivskom flašom udario ćerku u glavu, a godinu dana ranije u Stragarima je R. S. ubio oca Živorada iz puške.

Izvor: Novosti
Foto: Morguefile - Carool

Pogledajte još