U februaru manje prigovora na račune za električnu energiju

Predstavnici Elektroprivrede Srbije poručuju da će se računi sa novim, jednostavnijim izgledom u rukama potrošača naći u martu.

V.d. generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović rekao je na konferenciji za novinare da je ukupan broj prigovora u decembru 2013. godine iznosio 48.608, a u januaru 24.441.

“Broj prigovora je osetno manji… Da li sam zadovoljan, nisam, to je i dalje veliki broj, međutim da bismo taj broj smanjili, moramo da pokrenemo sistemske promene”, kazao je Obradović.

On je istakao da su za EPS kupci na prvom mestu, i da je problem sa decembarskim računima za struju u tom preduzeću ozbiljno shvaćen.

“Ja sam lično preuzeo odgovornost da se pokrene niz mera da se broj prigovora vrati u istorijsku normalu, i da da se taj problem reši trajno, kroz sistemska rešenja, a ne 'ad hok”, kazao je Obradović.

On je dodao da to podrazumeva menjanje procesa unutar distribucije i EPS Snabdevanja, primenu najnovijih tehnologija u svim oblastima, ali i postavi nova struktura odgovornosti.

Učešće broja prigovora u odnosu na ukupan broj računa u decembru je iznosilo 1,50 odsto, a u januaru 0,75 odsto.

V.d. direktora PD EPS Snabdevanje Željko Marković rekao je da se broj prigovora u januaru vratio na broj prigovora u prethodne tri godine na mesečnom nivou.

U decembru je bilo 26.869 prigovora na vrednost očitanog stanja navedenog u računu u odnosu na stvarno stanje na mernom uređaju, u januaru 12.358 prigovora, kazao je Marković.

On je ukazao da je nešto veći broj prigovora na decembarske račune bio zabeležen u Nišu i beogradskoj distribuciji, a manji broj prigovora u odnosu na uobičajene vrednosti u Kragujevcu i Vojvodini.

On je rekao i da je odlučeno da primena novog izgleda računa bude odložena za mart, zbog toga što se čeka izveštaj Komisije kako bi se uvažile sugestije i primedbe.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović, koji je član u posebnoj radnoj grupi za utvrđivanje uzroka uvećanih računa za utrošenu električnu energiju i prirodni gas, kazao je da je izveštaj na 60 strana, a biće sveden na 30-ak strana.

On nije mogao da otkrije detalje, ali je rekao da je u decembru, kada je reč o računima za struju reč o “kumulativnoj grešci”.

Izvor: B92