Kredit od milijardu dolara iz Emirata

Na vanrednoj sednici Vlade Srbije rečeno je da su Ujedinjeni Arapski Emirati odobrili povoljan kredit za Srbiju.

Ministar finansija Lazar Krstić je prezicirao da je reč o kreditu u visini od milijardu američkih dolara, na deset godina.

Krstić je rekao da će Srbija na ovaj način, na godišnjem nivou uštedeti po 40 miliona dolara, odnosno oko 400 miliona dolara za deset godina, ili 300 miliona evra.

Objasnio je da će Srbija povući novac u jednoj tranši, onda kada na to bude spremna i kada se stvore zakonski uslovi, što znači da je potrebno da to ratifikuje parlament posle izbora.

Ministar Krstić će ugovor o kreditu sutra potpisati u Abu Dabiju.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zahvalio je na pomoći koju su pružili za sklapanje ovog aranžmana pre svega predsedniku republike Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, a zatim i svim članovima vlade i ministru Krstiću.

Vlada Srbije usvojila je zaključak o prihvatanju zajma od Ujedinjenih Arapskih Emirata usvojila jednoglasno.

Krstić: Zajam od Emirata je kao poklon

Srbija je od Ujedinjenih Arapskih Emirata dobila izuzetno povoljan kredit u iznosu od milijardu dolara, uz nominalnu kamatnu stopu od dva odsto i rokom otplate od 10 godina, rekao je ministar finansija Lazar Krstić na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Otplata kamate počeće šest meseci posle povlačenja novca, a glavnica će se isplatiti tek posle 10 godina.

(old_image)

Prema rečima Krstića, sporazum o kreditu biće potpisan sutra u Abu Dabiju, a novac ćemo moći da povučemo kada za to budemo spremni, odnosno kada sporazum ratifikuje novi saziv Skupštine Srbije.

"Posebno je važno što nisu postavljeni nikakvi uslovi za trošenje tog novca, a Vlada Srbije će odlučiti na koji način je kredit najcelishodnije iskoristiti",
istakao je Krstić.

On je ukazao da bi Srbija u svakom slučaju morala sa uzme kredit od milijardu dolara za finansiranje deficita, ali bi kod svih drugih poverilaca kamata bila između šest i sedam odsto.

"Zahvaljujući niskoj kamatnoj stopi, ovom kreditim mi svake godine štedimo 40 miliona dolara, odnosno ukupno 400 miliona za deset godina",
objasnio je Krstić.

"U današnjem novcu to je bukvalno kao poklon, kao da je neko dao taj novac iz džepa. Ovo je dobar signal međunarodnoj zajednici i investitorima da Srbija ima kredibilitet", istakao je ministar finansija.

Izvor: RTS/Blic foto: Beta

Pogledajte još