YU rok misija: "Za milion godina"

SFR Jugoslavija nije bila izuzetak. Elita jugoslovenske rok i pop muzičke scene zajedno je formirala jugoslovenski "Aid" bend, nazvan YU Rock Misija. Grupa je snimila pesmu i odgovarajući spot. Grupa je uključivala izvođače kao što su Oliver Mandić; Željko Bebek, bivši pevač rok grupe Bijelo Dugme; Marina Perazić, iz dua Denis i Denis; Momčilo Bajagić-Bajaga, frontmena benda Bajaga i Instruktori; Aki Rahimovski, frontmena benda Parni Valjak; Slađana Milošević; Masimo Savić; Zdravko Čolić; Peđa D' Boy i mnogi drugi poznati muzičari.

Pored pesme "Do They Know For Christmas?", koju su snimili izvođači iz Velike Britanije, i mnogih projekata izvođača iz SAD, mnoge države su se takođe pridružile Geldofovoj kampanji, uključujući Kanadu, Nemačku, Austriju, Norvešku i mnoge druge.

Snimili su singl "Za milion godina", koja je i dalje jedan od evergrin hitova na prostorima bivše Jugoslavije. U ovoj pesmi, gitaru je solo svirao Vlatko Stefanovski iz benda Leb i sol. Bora Đorđević, vođa sastava Riblja čorba i Goran Bregović iz Bijelog dugmeta nisu navedeni na zadnjem omotu ploče, ali su učestvovali u televizijskom izvođenju pesme.

Za kraj kampanje, jugoslovenski muzičari su izveli ovu numeru na osmočasovnom koncertu 15. juna 1985. u Beogradu. Spot za ovu pesmu prikazan je na mnogim televizijskim stanicama širom sveta, a 13. jula 1985. je prikazan u okviru "Live Aid" koncerta u Londonu, na velikom video-screenu. Ovaj spot je takođe uključen u "Live Aid DVD" izdanje, koje je izdato 2004. godine.

Pogledajte još