Istraga o mogućem terorističkom napadu u nestalom avionu

Foto: Andy Wong / Beta-AP

Strahovi su porasli pošto se ubrzo saznalo da su se dve osobe ukrcale u avion sa ukradenim evropskim pasošima, prenela je agencija AFP.

"Nema četvoro ljudi, nego samo dvoje"
, rekao je ministar pošto se u subotu pojavila vest o ukradenim pasošima i dodao da je Malezija u kontaktu sa agencijom za borbu protiv terorizma iz SAD-a i drugih zemlja.

Na pitanje da li veruje da je malezijski avion Boing 777-200 otet, ministar je odgovorio da se istražuju sve mogućnosti.

"Razgovarao sam s međunarodnim obaveštajnim agencijama da nam pomognu i sastaću se s njima kasnije popodne"
, najavio je Hišamudin i potvrdio da su pripadnici FBI “s njima”.

Malezijski vlasti razmatraju “mogućnost” da se avion okrenuo i pokušao da se vrati na polazište, saopštio je danas komandant malezijskih Kraljevskih bazduhoplovnih snaga general Rodzali Daud.

"Postoji neka mogućnost da se avion okrenuo, odstupajući od kursa leta. Jedna od mogućnosti je da se vraćao u Kuala Lumpur" rekao je general i dodao da okretanje aviona “potvrđuje civilni radar” izbegacajući da da bilo kakve druge detalje.

Međutim direktor malezijske aviokompanije Ahmad Džahari Jahja rekao je da bi sistemi na avionu aktivirali alarme.

"Kada se obavlja okretanje u vazduhu, pilot nije u stanju da nastavi, po planu leta"
, rekao je Jahja i dodao da su vlasti “prilično zbunjene situacijom”.

Više od 36 sati od poslednjeg kontakta sa avionom, malezijski zvaničnici su rekli da su poširili potragu koji pokriva ogromne delove moru oko Malezije i izvan Vijetnama.

Iz Vijetnama su saopštili da su, tokom potrage za nestalim avionom i primetili naftu u moru blizini gde je izgubljen kontakt sa letilicom, ali drugi ostaci niti olupina još uvek nisu pronađene.

I malezijske spasilačke ekipe proširile su pretragu na zapadnu obalu, naveli su malezijski vojni zvaničnici.

Rojters navodi da nema izveštaja o lošem vremenu kao mogući uzrok zašto je Boing 777-200ER nestalo, oko sat vremena, pošto je poleteo iz Kuala Lumpura za Peking u subotu, rano ujutru po lokalnom vremenu.


Blic

Pogledajte još