Najbolji trikovi da uvek brzo operete sudove

Čak i one domaćice (i domaćini, jer i oni su dužni da peru suđe) koji imaju mašinu za sudove moraju da ručno properu bar nekoliko “sudića”. Da ne biste ostali zarobljeni kraj sudopere kao zatvorenik neki saveti su vrlo korisni za ubrzavanje pranja.

Četkica i natapanje
Sunđeri su dobri za staklene posude i čaše, ali dobra četka sa drškom može da učini čuda. Mnogo brže ćete oprati tanjire, šerpe i tepsije. Najbolje od svega je što su lake za čišćenje i održavanje (mnoge od njih možete sigurno prati u mašini za sudove ili samo kratko otkuvati u vreloj vodi sa malo deterdženta).

Za pranje sudova je najbolje da se pripremite ili će vas čekati dugo vremena ribanja. Napunite sudoperu gotovo vrućom vodom, uspite deterdženta, pa ubacite sudove (koliko god može stati ili bar ono najtvrdokornije). Ostavite da se natapa dok se voda ne prohladi i tada će suđe biti gotovo oprano. Treba samo da lagano preko njega pređete krpicom. Dok se ono natapa, vi možete obavljati druge poslove ili napraviti pauzu.

“Spratovi” i ljuske od jaja

Ako imate mnogo tanjira za oprati, poređajte ih jedan preko drugog, ali ih razdvojite kašikom ili viljuškom (samo između njih ubacite po jednu kašiku ili viljušku). Pustite preko tanjira mlaz tople vode i ostavite da odstoje.

A šta je sa onim šerpama i zagorelom hranom? E tu uskaču ljuske od jaja. Najbolje je da ih izmrvite i usitnite dobro, pa dodate u vodu i deterdžent u sudoperi i ostavite da sve odstoji. Sa njima najbolje uklanjate zalepljenu i zapeklu prljavštinu. Posebno su efikasne kod šerpi, na kojima vam se, recimo zalepio pirinač na dno. Posle perete kao i obično, a ljuske samo odstranite.

Izvor: Lifepressmagazin
Foto: sxc.hu

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.