PET TRIKOVA: Kako odabrati najzreliju lubenicu?

Da li vam je poznato razočaranje kada donesete neukusnu lubenicu kući? Zbog toga, pročitajte nekoliko saveta o tome kako da izabrete savršeno zrelu lubenicu. Koliko god da želite da jedete lubenicu tokom cele godine, najbolje vreme za kupovinu je tokom njegove sezone, koja traje od juna do septembra.

Težina lubenice

Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da proverite pre kupovine. Prvo obratite pažnju na težinu lubenice, jer ona igra veliku ulogu. Kad je lubenica zrela, onda je i tvrđa, pa je najbolje da odaberete lubenice veličine koju želite. Zatim, probajte podići svaku od njih. Ako su lubenice podjednake veličine, neka najteža bude vaš izbor.

Žuti deo

Verovatno ste primetili kako većina lubenica na kori ima žuti deo na nekom mestu. To označava mesto na kom je ona ležala dok je rasla. Što je mrlja više žuta, to je lubenica zrelija. Izbegavajte lubenice koje imaju belu ili vrlo bledu mrlju, jer to znači da je plod ubran prerano.

Odaberite pravi oblik

Potražite lubenicu koja je zaobljenija i ujednačenijeg oblika, za razliku od ovalne. Okrugle lubenice su slađe, dok one ovalnije imaju tendenciju da budu manje aromatične.

Peteljka

Takođe, obratite pažnju i na peteljku ako je ima. Ako je ona suva znači da je lubenica zrela, ali ako je zelena, to znači da je prerano ubrana.

Pokucajte

Iako vas drugi mogu znatiželjno pogledati, kucanje po lubenici može vam pomoći u izboru. Lagano tapkajte voće i slušajte zvuk koji proizvodi. Ako zvuči duboko i šuplje, to ukazuje na to da voće ima više vode i da je verovatno zrelo. Suprotno tome, ako vaše kucanje zvuči jače, to može biti znak da vam je kora pregusta i da voće nije potpuno sazrelo.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još